latinica  ћирилица
11/04/2024 |  21:15 ⇒ 21:31 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Москва била принуђена да одговори на украјинске нападе

Москва је била принуђена да одговори на украјинске нападе на руске енергетске објекте, али се уздржавала од оваквих напада током зимског периода, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку са бјелоруским колегом Александром Лукашенком.
Лукашенко и Путин (Фото: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, илустрација) -
Лукашенко и Путин (Фото: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, илустрација)

- Нажалост, у посљедње вријеме смо видјели серију напада на наше енергетске објекте и били смо принуђени да одговоримо. Из хуманитарних разлога нисмо изводили никакве нападе зими, имајући у виду да нисмо хтјели да оставимо без струје социјалне установе, болнице и тако даље, али смо након напада на наше енергетске објекте били принуђени да одговоримо - објаснио је он.

Противници Русије сатјерали су себе у ћошак када су одустали од преговора, надајући се да ће је побиједити на бојном пољу, оцијенио је Путин.

- Мислим да су они, у сваком случају, супротна страна, у извесној мјери сатјерала себе у ћошак када је одустала од преговора у нади да ће побиједити Русију на бојном пољу, нанијевши јој стратешки пораз. Сада схватају да је то немогуће - истакао је Путин.

Говорећи о нападима на украјинске енергетске објекте, Путин је рекао да је то демилитаризација и директан утицај на војно-индустријски комплекс Украјине.

- Али још једном понављам, ако се све сведе на рјешавање оних питања о којима од старта говоримо, а удари на енергетски сектор повезани су и са рјешавањем једног од задатака који смо себи поставили, а то је демилитаризација, прије свега, полазимо од чињенице да на тај начин утичемо на одбрамбену индустрију, војно-индустријски комплекс Украјине и то директно - нагласио је предсједник Русије.

Истовремено, додао је да "ако ипак пређемо на неке разговоре о рјешавању свих питања другим средствима, наравно, као што сам већ много пута рекао по том питању, ми смо за то спремни".

Такође је нагласио да Русија никада није одбијала мирно рјешење спора са Украјином, штавише – управо томе је била склона.

Путин је подсјетио да је Украјина под притиском Запада одустала од дуго припреманих споразума и "бацила их у смеће".

- Започели смо то у два града, затим се преговарачки тим преселио у Турску, у Истанбул, тамо смо практично завршили овај велики посао, парафирали овај документ са обје стране. Затим је под притиском Запада украјинска страна одустала од ових споразума - рекао је руски лидер.

Говорећи о предстојећој мировној конференцији о Украјини у Швајцарској, Путин је констатовао да Русију не зову на тај догађај, а истовремено говоре да се без ње не може.

- Сада се, као што знате, промовише идеја о одржавају некакве конференције у Швајцарској. Нас тамо не зову. Штавише, они сматрају да ми тамо немамо шта да радимо. Истовремено кажу да се без нас ништа не може ријешити. А пошто ми тамо не идемо, то је већ луда кућа - оцијенио је руски лидер.

Путин је додао да је Москва против наметања шема за украјинско рјешење које немају везе са стварношћу.

Путин је сигуран да је Украјина већ схватила да је немогуће побиједити Русију на бојном пољу.

- Одустали су од преговора. Сада су се нашли у прилично тешкој ситуацији - констатовао је руски лидер.

Белоруски председник је током разговора скренуо пажњу на изјаве на Западу да ће "Лукашенко и Путин сутра заузети Европу".

- То су глупости које су потребне владајућим круговима (у западним земљама) да објасне и оправдају своје расходе на рат у Украјини. То је све. То је главни разлог зашто се та тема надувава – тема некакве агресивне политике од стране Русије. То је главно, други разлози не постоје - истакао је Путин.

Лукашенко: Минск подржава Москву

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку у Кремљу изјавио да Минск апсолутно подржава став Москве о мировном процесу.

Како је навео, учесници конференције о Украјини у Швајцарској у одсуству Русије моћи ће да се договоре само о ескалацији.

- Ако желе у Швајцарској – они то називају мировна конференција – ако тамо желе да разговарају о миру у Украјини без нас… наш став је да се тамо могу договорити само о томе како да појачају ескалацију овог сукоба. Какав мировни процес може бити без Русије? - рекао је Лукашенко.