latinica  ћирилица
12/04/2024 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички авиони изнад Загреба

Амбасада САД у Загребу саопштила да се у хрватској престоници данас одржава вјежба за понашање у кризним ситуацијама.
НАТО (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS - илустрација) -
НАТО (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS - илустрација)

Како је наведено, у то вријеме ће на рубним дијеловима главног града Хрватске бити видљиви авиони.

У саопштењу Амбасаде САД, наводи се да ће обука бити изведена након вишемјесечних пажљивих припрема у координацији са хрватским властима.

Сама вежба оджаће се у на више локација у и око Амбасаде САД, наводи се у саопштењу, и додаје да ће по рубним дијеловима Загреба у вријеме вјежбе моћу да се виде авиони.

Ова је вежба је, кажу, врхунац дугогодишњег програма заједничке комбиноване обуке између Команде за специјалне операције САД у Европи и хрватске полиције.

- Ова посљедња вјежба показује преданост коју САД дијеле на повећању противтерористичких способности и способности првог одговора с Хрватском, кључним савезником у НАТО - преноси портал.

Амбасаде и конзулати САД широм свијета су, кажу у саопштењу, дужни да годишње спроводе вјежбе управљања кризним ситуацијама како би припремили запослене за природне или вјештачки изазване ванредне ситуације.

Из Амбасаде САД поручују да разумију да ће ова вјежба утицати на нормалне операције у Амбасади и околном подручју и да цијени подршку.

Такође, на друштвеним мрежама се наводи и да су грађани Загреба упозорени да ће изнад града летјети и полицијски хеликоптери.