latinica  ћирилица
12/04/2024 |  11:06 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

У Сарајеву скуп бошњачких политичких лидера из БиХ и региона (ВИДЕО)

У Сарајеву ће данас бити одржан скуп бошњачких политичких лидера из БиХ и региона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ако се Бошњаци окупе то ће, како кажу неки препаднути политичари без кичме у БиХ, бити алиби за окупљање Срба. Спавају деценијама и не виде шта се око нас дешава. Ово је изјавио министар спољих послова БиХ Елмедин Конаковић. Нисмо се никад овако окупили, а без обзира на то Срби се годинама окупљају, састају, планирају и реализују. Нису чекали да им ми направимо алиби, каже Конаковић.

Елмедин Конаковић којем су пуна уста европске грађанштине без националних одредница, обилазио је по ифтарима "европске грађане" БиХ. Скокнуо до Загреба и Подгорице. Тамошњи "европски грађани" затражили су да се као дио политичке културе ојача бошњачки идентитет, статус и међусобна синергија.

И организује свебошњачки скуп трећег дана Бајрама. Чим се вратио у "грађанско" Сарајево – исписао је позивнице. Лидерима странака које је лично акцептирао као бошњачке – у БиХ, Србији, Црној гори, Македонији и Хрватској.

- Ја мислим да је ово једна добра ствар нико не треба да се плаши окупљања Бошњака и разговора о нашим идентитетским питањима, потпуно поштујемо територијалне интегритете и суверенитете других држава - рекао је Конаковић.

У све је Конаковић убацио и мало "европске" перспективе. И позивнице одаслао на 20-ак страначких адреса. Са списка прецртао коалиционе партнере СДП и Нашу странку јер су они "грађанскији" од грађанско/бошњачког НиП-а. Но одбијенице су почеле да се нижу.

Прво из сарајевске котлине. Преотимањем позиције у власти озлојађени Бакир Изетбеговић, предсједник СДА препознајући скривену амбицију лидера НиП да себе инсталише као регионалног бошњачког поглавицу. Опонашали су га предсједник Странке за БиХ Семир Ефендић и Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић.

Од регионалних страначких лидера са истим негативним ставом, огласио се Расим Љајић предсједник СДП-а Србије. Резон Изетбеговића слиједе и огранци СДА из Санџака и Сјеверне Македоније. Има међутим и оних који су позив у трку прихватили, прије свих Шемсудин Мехмедовић дугогодишња ведета СДА, а однедавно предсједник политичког субјекта "Напријед". Са њим и БХ Зелени.

- Добио сам позив и одазваћу се састанку - рекао је Севлид Хуртић.

Дио позваних још се изјаснио није. Но по свему судећи, свенационално бошњачко саборовање већ је осуђено на неуспјех. Изгледно већ личи на још једну Конаковићеву дипломатску ифтар – сједељку. Помоћ му нуди предсједник Србије, уз подсјећање на бројне осуде Свесрпског Васкршњег сабора које су стизале из Сарајева, па и од Конаковићевих страначких и коалиционих колега. Чак су и омиљене западњачке амбасадоре позивали да Васкрсшњи сабор спријечe.

- Честитам им на томе желим им успешан скуп и све што могу да помогнем и све што ми можемо да помогнемо. Убијек смо спремни да то урадимо па чак и директно да им организујемо то. Нећемо ми да будемо присутни али све што се организације тиче трошкова организације све смо спремни да подмиримо, платимо али и да видимо шта је то што у будућности можемо да помогнемо. За нас су односи са Бошњацима веома важни али не тако што ће они да нам држе придике посебно моралне сваког боговетног дана - поручио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Подсјећања ради, у новијој историји одржана су два Бошњачка сабора. И оба ратна. У септембру 1993.-е у сарајевском хотелу Холидеј ин Алија Изетбеговић је Бошњаке увео у јавни простор. До тада су били муслимани. Други је одржан у јулу 1994.-е – без значајнијег ефекта.

Осим што поново, као и на првом, није подршку добила Изетбеговићева идеја о озваничењу исламске државе на територији под контролом тзв. Армије БиХ. Да ли је Конаковићева идеја на трагу Изетбеговића старијег!? Или тек покушај довршетка процеса изградње Бошњачке нације!?