latinica  ћирилица
12/04/2024 |  11:50 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Порука са састанка званичника Српске и Србије - Против резолуције ћемо се борити до посљедњег тренутка (ВИДЕО)

Уколико дође до усвајања резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином УН, Република Српска ће напустити одлучивање у БиХ и свој статус регулисаће тако да самостално настави даље, рекао је предсједник Милорад Додик након састанка највиших званичника Српске и Србије у Београду.
Конференција за новинаре највишег руководства Српске и Србије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Конференција за новинаре највишег руководства Српске и СрбијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да ће све учинити да до Васкршњег сабора убиједи предсједника Србије Александра Вучића да подржи одлуке које ће донијети Српска. Вучић је истакао да ће се Србија борити до посљедњег тренутка за сваки глас против резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Резолуција о Сребреници, која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН, представља рушење могућности да се живи у БиХ, сматра Додик. Народна скупштина Српске ће, каже он, засиједати 18. и 19. априла и донијеће одређене одлуке, а биће организован и велики митинг у Бањалуци.

- Све ћу учинити да до тог 5. маја, када је Васкршњи Сабор, убиједим предсједника Вучића да подржи све одлуке које Српска намјерава да донесе. Уколико дође до одлучивања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН-а, Република Српска не види никакав смисао да остане у БиХ као њен саставни дио, те ће свој статус регулисати тако, да самостално крене даље - истиче Додик.

Вучић ће у понедјељак по свом изасланику послати писмо предсједавајућем Генералне скупштине УН у којем ће затражити да добро размотри кршење свих процедура у вези са приједлогом резолуције о Сребреници. Додао је како су смислили "трик" да то гласање буде простом већином, што смањује шансе Србији, каже Вучић.

- Борићемо се, нећемо ићи у ратове већ политиком. Малена Србија о јаду ће да забави те велике силе које желе да донесу акт којом ће малу слободарску земљу да казни. Борићемо се до посљедњег секунда - рекао је Вучић.

Иницијатива на нивоу УН покренута је мимо процедура. Они који су је покренули "лажно су представљали БиХ", а представљали су само бошњачку страну, сматра Додик. Истакао је да је у Сребреници убијено око три и по хиљаде Срба и око 4.100 Бошњака, али да се само фаворизује прича о страдању Бошњака.

- Геноцид се није десио. То је измишљена форма у којој су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде у Хагу то пребаце на колективну одговосрност српског народа - навео је Додик.

Вучић је рекао да су међународни закони једина брана пред насиљем моћних. Поручио је да српски народ никада неће пристати на све те притиске, уцјене и бесмислене оптужбе.

- Тог дана када будете усвајали Реузолуцију показаћемо вам колико смо поносити. Морамо тих дана позвати све Србе у Српској и Србији да истакну наше заставе, да пошто нас прогласе за геноцидан народ ми ћемо истаћи тробојку и покажемо им да српски народ никада неће моћи да сруше - рекао је Вучић.

Српска није дио УН и у БиХ не уважавају када она има другачији став, каже Вучић. Истакао је да су шансе Србији минималне, али ће се борити до посљедњег тренутка за сваки глас у Генералној скупштини УН што је, каже, предсједник Српске Милорад Додик тражио.