latinica  ћирилица
12/04/2024 |  12:57 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

У Вишеграду обиљежен Дан руских добровољацa (ФОТО/ВИДЕО)

У Вишеграду је обиљежен Дан руских добровољаца који је уврштен у календар значајних историјских датума Републике Српске, а у знак сјећања на руске добровољце страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Служен је парастос код Споменика погинулим руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан. Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца, а више њих рањено.
Обиљежавање Дана руских бораца, Вишеград - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана руских бораца, ВишеградФото: РТРС

Љубав и патриотско осјећање према српском народу, неправда која му је учињена била је мотив Александру Кравченку да се 1992. године придружи Војсци Републике Српске.

- Русија тада није подржавала, чак се и прикључиула санкцијама .Ја сам тада имао 20 година и сматрао сам да је то велика срамота за наш народ, и земљу која никада није тако радила према Србима.То је био један од разлога да ја својим учешћем свједочим овдје да је Русија ипак са српским народом - рекао је Александар Кравченко, руски добровољац.

Кроз јединице Дринског и Сарајевско- романијског корпуса Војске Републике Српске прошло је око 700 руских добровољаца. Споменик у Вишеграду симбол је њиховог јунаштва и погибије за идеал слободе и све док живи сјећање на њих живјеће и Република Српска.

- Њихове заслуге се огледајуу томе што су превалили хиљаде километара да дођу поучени примјерима из историје , да нам помогну у одбрамбено-отаџбинском рату и они су својим херојством, јунаштвом , својом крвљу и дјеловима тијела , својим животима сигурно заједно са нама исцртали границе Српске - навео је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Фото: РТРС

Руски добровољци били су људи који су дошли су да помогну без икаквог позива, притиска или налога државе.

- Број руских добровољаца није био такав да су они могли утицати на на исход одбрамбено-отаџбинског рата , али су у сваком смислу много учинили у том моралном погледу - истиче Саво Цвјетинович, предсједник Удружења српско –русе заједнице Завет.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је на нама да никада не заборавимо дешавања из 90-тих година.

- Да се на ове важне датуме окупимо и пошаљемо јасну поруку , да је мир на првом мјесту , али све оно што нам се десило треба да нам буде опомена за будућност - додао је он.

У Вишеграду се налази централни споменик погинулим руским добровољцима на коме је уклесано 37 њихових имена. Поводом "Дана руских добровољаца" у Градској галерији уприличена је изложба фотографија под називом "Русија најљепша земља".