latinica  ћирилица
12/04/2024 |  14:01 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Анализиран текст јавног позива за ангажовање међународне правне куће (ВИДЕО)

На састанку Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори данас је у Сарајеву анализиран текст јавног позива за ангажовање међународне правне куће која ће се бавити проблематиком изградње одлагалишта на Трговској гори.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Предложени текст јавног позива ће бити достављен Правобранилаштву БиХ, које има рок од седам дана да достави мишљење. Након тога ће усаглашени текст јавног позива бити упућен Савјету министара на усвајање.

- Савјет министара је задужио Министарство спољне трговине и економских односа и Правобранилаштво БиХ да преговарају са одређеним међународним правним кућама. У складу с тим закључком, предузели смо потребне активности и очекујемо да ћемо до краја мјесеца имати усвојен текст како бисмо могли ући у поступак расписивања јавног позива и избора међународне правне куће - рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, који је организовао данашњи састанак.

Састанку су присуствовали министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, секретар у Федералном министарству животне средине и туризма Сабина Шахман Салихбеговић, директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Иван Ласић, те предсједавајући Експертског и Правног тима Емир Диздаревић и Жељко Богут.

Саговорници су усагласили да, на основу раније достављених захтјева и аката из БиХ, Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ у року од седам дана затражи састанак са хрватским Фондом за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко", саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Састанку ће присуствовати и чланови Експертског и Правног тима, а у фокусу разговора биће размјена информација и резултата геолошких, хидрогеолошких и геотехничких истраживања на ло.

На данашњем састанку усвојени су извјештаји о раду Експертског и Правног тима, с фокусом за закључак Савјета министара БиХ о анализи учествовања одређених структура у овим радним тијелима.

Саговорници су одбацили тврдње појединих политичких званичника о нераду надлежних институција у случају борбе против изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

На састанку је истакнуто да су институције на свим нивоима власти у БиХ у функцији реализације дефинисаних политика у циљу спречавања изградње одлагалишта на Трговској гори.