latinica  ћирилица
12/04/2024 |  14:59 ⇒ 15:10 | Аутор: ТАНЈУГ

У поплавама у Кенији настрадало 13 особа, 15.000 људи расељено (ВИДЕО)

Усљед јаких падавина и поплава које су погодиле Кенију настрадало је најмање 13 људи, док је око 15.000 особа расељено, саопштиле су УН.
Поплава у Кенији (Фото:  EPA-EFE/STRINGER) -
Поплава у Кенији (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова, позивајући се на кенијски Црвени крст, саопштила је да је угрожено скоро 20.000 људи, укључујући око 15.000 расељених због јаких киша и бујичних поплава широм земље.

Током поплава у претходним кишним сезонама, у овој источноафричкој земљи погинуло је хиљаде људи, а највише су били погођени предјели у близини језера и низводно од великих ријека.

Друштво Црвеног крста Кеније изјавило је за Асошијетед прес да је пет главних путева одсјечено због поплава, укључујући и пут Гариса у сјеверној Кенији гдје је у уторак бујица однијела аутобус са 51 путником, а у том инциденту није било жртава.

Кенијска Агенција за управљање катастрофама издала је упозорење на поплаве становницима округа Ламу, Тана и Гариса који се налазе низводно од ријеке Тане, након што су поплаве пробиле узводне бране.

Становницима ових округа је савјетовано да се евакуишу на више тло.

До сада је девет од 47 округа у земљи пријавило проблеме због поплава, док су клизиштва пријављена у централним регионима земље.

У уторак су четири особе настрадале у округу Нарок, на западу Кеније, подсећа АП.

Генерални секретар Друштва Црвеног крста Кеније, Ахмед Идрис, рекао је за кенијски Ситизен ТВ да се "помоћ за спасавање живота", укључујући склониште и чисту воду за пиће, нуди онима који су расељени и живе у камповима, како би се спријечило избијање болести које се преносе загађеном водом.

Према процјенама метеоролога, очекује се да ће кишна сезона која је у току достићи врхунац крајем априла и завршити се у јуну.