latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:11 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Отворена изложба фотографија "Русија најљепша земља"

Изложба фотографија под називом "Русија, најљепша земља", која приказују пејзаже из Руске федерације, отворена је данас у Градској галерији у Вишеграду поводом обиљежавања Дана руских добровољаца.
Вишеград - отворена изложба фотографија Русија, најљепша земља" - Фото: СРНА
Вишеград - отворена изложба фотографија Русија, најљепша земља"Фото: СРНА

Аутор изложбе Мирољуб Милинчић, који је и директор Центра руског-географског друштва у Србији, изјавио је да су у Вишеграду први пут изложене фотографије пристигле на конкурс које ово друштво расписује од 2015. године.

- На овај конкурс сваке године се јави између 70.000 и 100.000 аутора, а број пристиглих фотографија некада буде и 200.000 - додао је Милинчић.

Он је истакао да је Руско-географско друштво једно од најстаријих на свијету, основала га је царска породица Романов 1845. године, а први предсједник био је велики кнез Константин Романов.

- Од тада до данас, на челу овог друштва увијек су били водећи људи из царске породице, политике или економије Русије. Од 2009. године предсједник друштва је Сергеј Кужегетович Шојгу, а предсједник Савјета покровитеља је Владимир Владимирович Путин - истакао је Милинчић.

Организатори изложбе су Центар руског географског друштва у Србији, Градска галерија Вишеград и Удружење грађана Српско-руска заједница "Завет".

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.