latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:30 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Спасена имовина Акване; Радницима уплаћени доприноси и плате (ВИДЕО)

Владо Ђајић, предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука и Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града окупили су се испред овог бањалучког предузећа, те изјавили да је јуче на сједници Скупштине града, како тврде, спријечена највећа пљачка у историји Бањалуке. Захваљујући одборницима скупштинске већине, кажу, спасена је имовина Акване и радна мјеста радника овог предузећа.
Аквана - Фото: РТРС
АкванаФото: РТРС

План је био да предузеће Аквану и 50 дунума земље градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић замјени за хипотеку од милион марака и касније прода договореном купцу, Ђајић. Каже да је, захваљујући одборницима СНСД у Скупштини града, спријечена још једна пљачка.

- Због 100 милиона КМ колико вриједи ова земља и да се стави под хипотеку и касније прода и на тај начин уништи још један дио Бањалуке - истакао је Ђајић.

Полемика око Акване водила се на јучерашњој сједници града. Предсједник скупштине града Љубо Никовић каже да је градоначелник намјеравао да на земљишту Акване буде изграђено 60 хиљада метара квадратних стамбеног простора, а све како би, како тврди, остварио финансијску корист.

- Човјек је јуче покушао да искористи раднике, нас обмане и да Бањалуци каже да је то урадио како би помогао радницима а све како би склопио репрограм са Пореском управом - наводи Нинковић.

Радници Акване на сједници града изразили су своје незадовољство јер им доприноси нису уплаћени осам мјесеци. Данас су добили и плате и уплаћене доприносе.

- Видите дајемо залог за зграду, тобоган небитно да се избрише репрограм и Пореска управа Српске је била спремна и Скупштина је рекла не, ми не желимо репрограм што је једна бизовна ситуација.Они су хтјели да на други начин ријеше - наводи Станивуковић.

Ријешено је одлуком о кредитном задужењу града у износу од 1.2 милиона марака што су и подржали одборници Скупштине града.