latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:31 | Аутор: СРНА

Бенцун: Mеђународна сарадња доприноси развоју бројних области

Амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун рекао је да међународна сарадња у области образовања може позитивно да утиче и на друге животне области у локалним заједницама, те истакао значај учешћа у међународним програмима ЕРАЗМУС плус и CEEPUS, као и билатералних споразума између БиХ и Аустрије у области високог и стручног образовања.
Синиша Бенцун - Фото: РТРС
Синиша БенцунФото: РТРС

Бенцун, који је јуче у Бечу учествовао на панел дискусији о сарадњи у области образовања између БиХ и Аустрије, напоменуо је да постоји велика спремност и добрим дијелом укљученост великих универзитетских центара у Сарајеву и Бањалуци.

- Свијетао примјер је Медицински факултет у Фочи, који поред учешћа у програмима размјене наставника и студената већ пету годину припрема међународни програм на енглеском. На тај начин је у овај мали град источне Републике Српске стигло је више од 300 страних студената из 17 земаља - рекао је Бенцун.

Он је мишљења да међународна сарадња у области образовања може позитивно да утиче и на друге области, те да је управо у мањим срединама, као што је Фоча, то највидљивије.

- Ту се присуство страних студената одражава на локалну економију, интеркултуралну размјену, привлачи већи број посјетилаца и мијења у потпуности парадигму свакодневног живота - напоменуо је Бенцуn.

Он је навео да су на панелу представници два највећа универзитета у Аустрији, у Бечу и Грацу, изнијели резултате досадашње сарадње са универзитетима у Сарајеву и Бањалуци, те изразили спремност за нове заједничке пројекте размјене особља и студената.

Панел је организовала Аустријска агенција за образовање и интернационализацију, те су представници ове агенције изразили очекивања да ће БиХ ускоро пуноправно приступити ЕУ програму ЕРАЗМУС плус, те да ће моћи бити и носилац а не само партнер на бројним образовним и истраживачким пројектима у разним областима.

На панелу су учествовали и министар правде Аустрије Алма Задић, шеф одјељења за међународну сарадњу у области високог образовања Агенције Герхард Волц, службеник за образовање Агенције у Сарајеву Викторија Кузмитс, те представници за међународну сарадњу универзитета у Бечу и Грацу.

У публици су били представници аустријских институција из области образовања, универзитета, школа, научни радници, студенти и други заинтересовани за међународну сарадњу и размјену у области образовања и стручног усавршавања.