latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:12 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Како живјети са Паркинсовом болешћу; У којем периоду живота се јавља? (ВИДЕО)

Паркинсонова болест је болест поремећаја покрета. Један од првих симптома често је лагано подрхтавање руку или прстију, које се полагано развије у неконтролисано ритмично подрхтавање. Како живјети са овом болешћу?
Ви и Ваше здравље - Фото: РТРС
Ви и Ваше здрављеФото: РТРС

Паркинсонова болест се може испољити у било којем животном добу, а најчешће се јавља код људи између 60-е и 70-е године живота.

- Паркинсон је хронична болест која се манифестује када 50 - 60 одсто неурона у мозгу изгуби могућност да лучи трансмиере који су нам неопходни за кретање, покрете и многе друге активности. Проценат тих пацијената се повећава послије 80-е године живота али код десет одсто пацијената се јавља и у млађој животној доби, 40-им или 50-им годинама. Људе заиста треба охрабрити али уз терапију може се држати под контролом - појаснио је Драшко Пртина, неуролог.

Симптоми Паркинсонове болести су дрхтавица, укоченост мишића, проблеми са равнотежом, потешкоће у обовљању свакодневних активности.

Међутим, уз правилну терапију, психолошко савјетовање и подршку породице, особе могу водити квалитетан и испуњен живот.

- Будући да се ради о прогресивној болести, сама та прогресивност додатно може да утиче на личност, како у погледу емоција, тако и у когнитивном смислу. Паркинсонова болест, осим утицаја на самог пацијента може значајно утицати и на породицу. Трудимо се да у раду са пацијентом тежимо ка томе да одржимо активну улогу човјека - рекла је Габријела Јанковић, психолог.

Опширније у прилогу: