latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:23 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Вријеме је алергија; Због којих симптома би требало да се забринемо? (ВИДЕО)

Прољеће је за неког најљепше годишње доба, а за неког због алергија ноћна мора. Полен је увелико ту, што наговјештава почетак сезоне алергија. Пацијенти најчешће нису сигурни како препознати симптоме и како се лијечити?
Пољско цвијеће - Фото: РТРС
Пољско цвијећеФото: РТРС

Алергија "преосјетљивост", је претјерана реакција имуног система на одређену супстанцу односно алерген.

Све је до имуног система и начина исхране. Грађани се питају како алергије у њихово вријеме нису биле изражене у толикој мјери.

И за Бранкицу Зубић проблеми почињу с почетком цвјетања.

- Не знам од чега је алергија. На Паприковцу сам вадила налазе и траје дуго. Мислим да је коријење из природе уља, јер прије десет година су ме тестирали и била сам алергична на сва могућа уља - наводи Зубићева.

Важно је разликовати алергијске реакције од иритација на кожи. Иритација се манифестује пецкањем и сврабом и битно је да се након испирања водом смањује.

- Алергијске реакције се од првих разликују јер су бурније, не пролазе, не можете их сапрати и трају дуже. Сви кад дођемо кући оперемо руке, умијемо се, али наша коса је попут усисивача, у којој има пуно прашине и полена, тако да ју је потребно опрати - истиче Алма Ковачевић Туцек, дерматовенеролог.

Опширније у видеу: