latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:23 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворен Фестивал цвијећа (ФОТО/ВИДЕО)

У Парку "Петар Кочић" у Бањалуци отворен је Фестивал цвијећа који ће трајати до 14. априла.
Фестивал цвијећа - Фото: РТРС
Фестивал цвијећаФото: РТРС

Ово је увертира за манифестацију Бањалучко прољеће.

Више од тридесет излагача обогатило је овогодишњи Фестивал цвијећа. Све до недјеље, 14. априла Парк "Петар Кочић" биће цвјетна оаза. Овим фестивалом почела је прослава прољећа у граду на Врбасу.

На фестивалу цвијећа, пету годину за редом је и Ивана Јокић.

- Данас су ту тулипани, кале, мини гербери и саксијско свијеће, зачинско биље и свијеће за баште и балконе. Од јутрос грађани највише траже зачинско биље. Купују и тулипане у букетима за поклон, али босиљак је нешто што је од јутрос најтраженије - каже излагач на Фестивалу цвијећа Ивана Јокић.

Фестивал цвијећа обогатио је и тулипан сорте "Бањалука". Укрштене двије сорте дале су препознатљив тулипан који се узгајао у Холандији за свјетско тржиште, а створио га је 1974. године бањалучки тим цвјећара.

Црвено-жути тулипан по имену "Бањалука" вратио се у родни град 2018. године када је званично посађен у централном градском парку Петар Кочић.

Богата понуда цвијећа, љековитог и зачинског биља коју је припремио велики број излагача, као и фото – кутак , само су дио оног што је представљено на овогодишњем фестивалу.