latinica  ћирилица
12/04/2024 |  18:49 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Минић: Ко нема уредно пријављене животиње неће имати право на обештећење

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је, поводом поновне појаве афричке куге свиња, да сви који немају уредно обиљежене и пријављене животиње и који нису испунили услове из правилника више неће имати право на обештећење.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је истакао да је у цјелости извршена еутаназија и нешкољиво уклањање животиња заражених афричком кугом свиња на фарми у Бијељини и да се даље раде инспекцијске контроле када је ријеч о прометовању живих животиња.

- Све оно што смо донијели планом и програмом мјера се ради на терену, битно је да је са јучерашњим даном у цијелости извршена еутаназија и нешкољливо уклањање свих тих животиња - изјавио је Минић.

Он је рекао да је у протеклих 15 дана издато више од 17 прекршајних налога који су се односили на прометовање живих животиња и да они који немају уредно обиљежене и пријављене животиње и који нису испунили услове из правилника више неће имати право на обештећење.

- Морамо схватити да је и окружење такво, да је болест немилосредна, да не можемо више приуштити себи да држимо свиње из хобија, а на тај начин ширимо болест и угрожавамо озбиљну производњу свињског меса у Републици Српској - додао је Минић.