latinica  ћирилица
12/04/2024 |  19:21 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Лијевче поље: Ратари користе временске услове да би засијали кукуруз (ВИДЕО)

Повољне временске прилике ратари у Лијевче пољу и Поткозарју користе да би у оптималном агророку засијали најзаступљенију ратарску културу, кукуруз.
Кукурузи - Фото: РТРС
КукурузиФото: РТРС

Према процјенама до сада је под кукурузом 20 одсто од планираних 29.000 хектара. У добром стању су и озими усјеви којима су потребни прихрана и заштитни третмани.

Јово Лукић из Доњих Карајзоваца овог прољећа намјерава кукурузом засијати пет и по хектара. Каже да је са сјетвом увијек започињао у првој декади априла. Охрабрен је чињеницом да је сјетва знатно јефтинија него претходних година.

- Јесте јефтинија је и ђубриво и сјеме и имамо регресирано гориво од министарства пољопривреде умањено за 80 фенинга тако да је ова година повољнија куд и камо у односу на прошлу годину - каже Јово Лукић.

Услови за сјетву су повољни. Осим идеалне температуре земљишта и влажност је задовољавајућа.

- На почетку априла имали смо и довољну количину падавина која је допринијела бољој припреми земљишта за сјетву а и сјеме ће имати довољно влаге да нормално клија - рекла је Бојана Панић из Ресора за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка.

У добром стању су и озими усјеви који су засијани на 12 и по хиљада хектара. Јечам је у фази класања а пшеница, која је са 7500 хектара најзаступљенија, у фази влатања. Да би се остварили изнадпросјечни приноси пажњи је потребно обратити на заштитне третмане.

- Послије друге прихране треба водити рачуна у фази класања јечма и пшенице да се обави заштита класа од болести фузариоза и инсеката инсектицидом против лисних ушију, леме и трипса - додао је Ненад Ерцег из Ресора за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка.

- Пшеница је почела бити изузетно захтјевна биљка и то је нешто невјероватно значи од првог третмана заштите листа, против траве ево код нас у Лијевче пољу појавиле су се усколисне траве љуљ, пауљ, и још неке врсте љуљова и изузетно су отпорни и морају се вршити прскања - каже Ђуро Цвијић.

Овог прољећа на подручју Градишке, Лакташа и Српца значајне површине биће засијане и уљарицама. План је да се 1700 хектара засије сојом и 600 хектара сунцокретом.