latinica  ћирилица
12/04/2024 |  20:20 | Аутор: СРНА

Вархељи најавио "План раста за Балкан" (ВИДЕО)

Европска комисија донијела је одлуку да се до 2027. године пред земље кандидате изнесу користи од чланства што је, такозвана постепена интеграција, а то значи да потенцијалне чланице могу уживати у бенефитима и прије самог пријема у ЕУ, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Вархељи је у свом говору објављеном на друштвеној мрежи Икс навео да је то нови елемент и новина под називом "План раста" који је додатак Економском и инвестиционом плану.

- Примијетили смо да су потребе за инвестицијама много веће од онога што нуди Економски и инвестициони план. Донијели смо одлуку да покренемо нову фазу, а то је начин на који доћи до убрзања у интеграцији Балкана - нагласио је Вархељи у говору на форуму у Атини.

Према његовим ријечима, за проширење и европски процес није битан процес већ уједињење континента, пуна интеграција нових чланица у економско и друштвено ткиво и тиме у напредак, стабилност и безбједност.

- Приликом поновног осмишљавања проширења, сматрам да је веома битно да се крене из основа јер се превише водила дискусија о процесу. И то нас је спријечило да гледамо у други веома битан дио проширења а то је права интеграција - додао је Вархељи.