latinica  ћирилица
13/04/2024 |  07:39 ⇒ 07:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка упозорила своје грађане да напусте Иран

Њемачка је упозорила своје грађане да напусте Иран, наводећи да постоји ризик од изненадне ескалације постојећих напетости у односима Техерана са Израелом и да би Нијемци у Ирану могли бити у опасности од произвољног хапшења.
Техеран (Фото:  EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Техеран (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

- У постојећим напетостима, поготово између Израела и Ирана, постоји ризик од изненадне ескалације. Не може се искључити могућност повећања ексалација и на ваздушним, копненим и морским саобраћајницама - саопштено је из њемачког Министарства спољних послова.

Додаје се да су посебно угрожени они који посједују двојно држављанство - њемачко и иранско.

- Њемачки држављани су у конкретном ризику да буду насумично ухапшени и саслушани и да буду осуђени на дуге затворске казне - наведено је у саопштењу њемачког Министарства спољних послова.

Медији су јуче пренијели да се Израел спрема за најгори сценарио, да Иран директно нападне Израел у знак одмазде за напад Израела на ирански конзулат у Дамаску у Сирији, у којем је убијено неколико иранских војних званичника.

Двојица америчких званичника рекли су за Си-Би-Ес да би у иранском нападу било коришћено више од 100 дронова и десетине пројектила усмјерених на војне мете у Израелу.