latinica  ћирилица
13/04/2024 |  08:51 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Смајловић: Резолуција о Сребреници неће донијети добро БиХ (ВИДЕО)

Усвајање резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН неће донијети ништа добро БиХ, каже новинарка из Србије Љиљана Смајловић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Љиљана Смајловић (фото: Медија Центар) -
Љиљана Смајловић (фото: Медија Центар)

- Србију је ово препознала као свој витални национални интерес и она може бити од помоћи Републици Српској у овој ствари - каже Смајловић.

Према њеним ријечима ова резолуција представља покушај фалсификовања прошлости.

- Ова резолуција тражи да све земље штите у свом образовном систему утврђење чињенице, а знамо да је Хашки трибунал проводио дубоко селективну правду и да је у најмању руку био необјективан. И то је један  од разлога зашто морамо да се противимо резолуцији - нагласила је Смајловић.

Она наглашава да би и уздржаност великог броја земља у гласању била побједа Републике Српске и Србије.

-Овом резолуцијом велике силе перу своју савјест. Лицемјерно је да данас причамо о Сребеници, док у Гази гину цивили, дјеца, готово свакога часа. Међутим од тих истих можете чути да Изреал има право на одбрану - тврди Смајловићева. 

Смајловићева наглашава да резолуција о Сребреници није једино што компликује ситуацију у БиХ.

- Па и Кристијан Шмит уноси раздор у БиХ, и то свјесно и намјерно ради. Имамо некога чији долазак у Сарајеву представља кршење међународних прописа и наравно да то компликује ситуацију. Скандалозно је што уопште постоји функција високог представника - поручила је Љиљана Смајловић.