latinica  ћирилица
13/04/2024 |  09:36 | Аутор: СРНА

Павић: Резолуција о Сребреници - провоцирање Српске

Политички аналитичар из Београда Александар Павић рекао је да најављена резолуција о наводном геноциду у Сребреници није ништа друго до провоцирање Републике Српске и намјерно генерисање кризе у БиХ које чине колективни Запад и муслимански политички врх у Сарајеву, те нагласио да Српска мора бити институционално способна да се избори са нападима и да је важно да је подржи Србија.
Александар Павић - Фото: РТРС
Александар ПавићФото: РТРС

Павић је нагласио да Република Српска не ради ништа незаконито, већ повлачи само изнуђене потезе ради свог опстанка.

- Србија је дужна да, не само као гаранат Дејтонског мировног споразума, него и као држава српског народа, односно истог народа који живи са обје стране Дрине да максималну подршку у сваком погледу. И да то објави. Очекујем да Србија изнесе јасан став да ће подржати Републику Српску, односно оно што она мора да уради да би се заштитила и одбранила - истакао је Павић.

Он је рекао да геноцид у Сребреници не постоји, јер се није десио.

- Све се ради са намјером да се изазове криза. Ово није ништа друго до намјерно провоцирање кризе у БиХ. Република Српска мора бити институционално способна да се избори са нападима. Србија мора јавно да подржи руководство са друге стране Дрине које не ради ништа незаконито, већ само брани свој народ и институције - поручио је Павић.

Према Павићевим ријечима, све је почело са нелегалним високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом и то са јединим циљем да намјерно буду испровоцирана реаговања Републике Српске.

Он је напоменуо да су реаговања Републике Српске неопходна, поготово када је најављено отимање њене имовине.

- Све је почело нелегалним именовањем Шмита за лажног високог представника, а настављено његовим понашањем након тога, односно наметањем измјена закона за којима не би смио да посеже ни да је легалан високи представник - рекао је Павић за "Глас Српске".

Он је рекао и да је приједлог резолуције о непостојећем геноциду у Сребреници нелегалан, јер амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија није имао право да то ради без консензуса у Предсједништву БиХ.

Павић је истакао да је значајан недавни састанак највишег руководства Србије и Републике Српске да би се тачно знало шта се очекује од једних и других.

- Добро је што је предсједник Српске Милорад Додик јавно рекао да се нада да ће убиједити предсједника Србије Александра Вучића да подржи одлуке Републике Српске. То ће бити јако важно - сматра Павић.

Павић је рекао да је и процес који се води против предсједника Српске дио операције Запада и Сарајева.

- Све то се дешава уз притиске на Србију у вези са француско-њемачким планом и пријемом лажне државе Косова у Савјет Европе. Колективни Запад покушава да заврши све послове и да се обрачуна са цијелим српским народом. Због тога имамо координирани притисак са обје стране Дрине - рекао је Павић.