latinica  ћирилица
13/04/2024 |  09:40 | Аутор: СРНА

Јовановић: Покушај анатемисања Срба може угрозити заједнички живот

Бивши дипломата Владислав Јовановић изјавио је да су поруке предсједника Републике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића о посљедицама евентуалног доношења резолуције о Сребреници у УН, демонстрација српског јединства, али и упозорење онима који су се ујединили у најмери тоталног анатемисања српског народа да тиме могу угрозити заједнички живот у БиХ.
Владислав Јовановић - Фото: РТРС
Владислав ЈовановићФото: РТРС

- Одлука и ставови оба предсједника су логични. Ако не би били такви, поставило би се питање шта би била алтернатива? А то би значило прихватање тих злонамерних оптужби и жига "геноцидности", са свим посљедицама које може да има у предстојећим годинама - изјавио је Јовановић за Срну.

Он је навео да су поруке које су Додик и Вучић упутили синоћ након састанка званичника Србије и Српске у Београду, демонстрација јединства српског народа и обје српске народне цјелине, али истовремено и опомена за оне који су се ујединили против Срба да би рјешавање тог процеса преко Генералне скупштине УН могло да изазове посљедице које би било тешко предвидјети.

- То је посљедња опомена и упозорење да се не игра са судбинама народа и људи, него да се ствари посматрају у оквиру нормалног просуђивања, а нарочито да се не врши насртај на перспективу заједничког живота сва три народа у БиХ - указао је Јовановић.

Он је оцијенио да народи у БиХ могу да живе онако како је Дејтонским мировним споразумом уређено, не само у миру, већ и у сарадњи у оквиру ентитетских институција.

- Али, пошто се то очигледно напушта још од почетка примјене Дејтонског споразума, приступа се његовој непрекидној ревизији од свих такозваних високих представника међународне заједнице у БиХ. Онда је то смртни ударац, не само за Дејтонски споразум, него и за мир послије ратова, који је тешком муком успостављен - рекао је Јовановић.

Он је истакао да је опасно коцкати се тим миром са било које стране и да то може да одведе у нове непредвидиве неприлике.

- То што одређени бошњачки врхови прижељкују управо ту врсту тоталног анатемисања и притиска на Републику Српску, а тиме и на цијели српски народ, уопште није допринос заједничком животу, него напротив - најопаснији начин да се тај заједнички живот не оствари и чак можда и доведе у питање - упозорио је Јовановић.

Он је оцијенио да су српски народ и обје српске државне јединице стављене пред немогућ задатак, да им се пријети практично изгнанством из цивилизованог свијета, са свим посљедицама које то може да има.

Јовановић је рекао да је политика Запада да се српском народу, који је још на почетку сукоба у бившој Југославији био анатемисан као "жртвени јарац", сада као једином у свијету стави "жиг геноцидности" и тако изолује од других.

- Једну такву оркестрацију, не само мржње, него и подвала и срамних оптуживања, не може прихватити ниједан народ - додао је Јовановић.

Он је истакао да се то чини на основу веома проблематичних дешавања из прошлости, а у вези са оснивањем проблематичног ад хок Хашког трибунала и његовог усредсређивања само на "српску ствар", док су ствари других биле потпуно занемарене или је било само понеко суђење реда ради, па су неког осудили, али касније убрзо ослобађали.

На питање да ли, у случају да таква резолуција "прође", сутра могу, на примјер, Србија или Русија да затраже сличан акт по питању Турске, Њемачке, Велике Британије или Америке, Јовановић је рекао да све то може, али да је сигурно да би то могло да донесе нове проблеме у међународним односима и да "заврти" један точак који ко зна гдје би стигао.

Он је указао да су многи злочини спровођени прије свега од великих западних сила у свим ратовима који су вођени након Другог свјетског рата, а да су милиони људи страдали због освајачких ратова истих тих сила у протеклим вијековима када су вршени масовни геноциди на различитим континентима.

Јовановић је навео примјер Турске, која је починила прави геноцид над 1,5 милиона Јермена, који је прихваћен од 20 земаља управо на Западу, али и у Русији.

Он је указао и на понашање Турске према Курдима, те оцијенио да Турска није најбољи кандидат који треба да "подигне руку" за наводни геноцид у Сребреници, као ни Њемачка, али ни разне друге земље Запада које су пуне колонијалних повреда и морала и закона.