latinica  ћирилица
13/04/2024 |  09:51 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Додик: Скренуо сам пажњу Ајнхорстовој да Марфи управља бошњачком политичком структуром (ВИДЕО)

Скренуо сам пажњу Ангелини Ајнхорст, директорици за западни Балкан при Европској служби за спољне послове, да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи управља бошњачком политичком структуром, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који у Грчкој учествује на 9. Делфи економском форуму.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Марфи је обичан шпекулант и лицемјер. Убрзо одлази из БиХ и он то зна. Надамо се да онај који дође неће бити ни сличан Марфију - истакао је Додик.

Додик је истакао да је Ајнхорстовој саопштио и да је угрожен статус преговарача БиХ због дјеловања Кристијана Шмита.

- Уколико се не ријеши то питање улазимо у период ескалације. Додатно ствар компликује и резолуција о Сребреници, која је отишла у Њујорк без сагласности Предсједништва БиХ. Они желе да од Сребренцице направе мит. У приближно уједначеном броју жртава само једна страна има право да оплакује своје жртве - рекао је Додик.

Додик је нагласио да су ту причу покренули Бошњаци, унилатерално, а амбасадор при УН је то урадио илегално и то је забрињавајуће.

- Ми не можемо да пристанемо на ту причу и сматрамо да у БиХ многе ствари неће бити исте - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да, уколико не буду укинута Шмитова наметања, Република Српска ће ући у доношење изборног закона.

- Организоваћемо и низ манифестација како бисмо рекли да живот у БиХ са Бошњацима апсолутно нема никаквог смисла. Тамо су тензије које троше вријеме и њима и нама - рекао је Додик.

Додик је истакао да се у Грчкој окупио велики број људи, предсједника држава, премијера.

- Синоћ сам присуствовао и панелу који је имао тему перспективе Балкана, везане за европске интеграције - додао је Додик.