latinica  ћирилица
13/04/2024 |  09:52 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српски народ бакљу слободе држи веома високо и зато им и сметамо (ВИДЕО)

Српски народ држи бакљу слободе веома високо и зато им и сметамо, и зато и јесу толики притисци на предсједнике Србије и Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, каже Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Људи који су пројектовали мир у Дејтону нису га пројектовали да се поново сукобљавамо, већ да живимо у миру у толеранцији. А ово што је урадио Златко Лагунџија управо је супротно од тога. Наравно, опет уз помоћ тих истих земаља - наглашава Стевандић.

Истиче да руководство Републике Српске ради тежак посао, али да све ради у интересу Српске.

- Ово што ми данас радимо једног дана учиће се у историји, како данашње руковоство Српске брани наше постојање. Сви знају да је Кристијан Шмит нелегитиман, али њих боли уво за тиме - поручио је Стевандић.

Стевандић наглашава да је лицемјерно причати о Сребреници док у Гази гину толики цивили.

- У Гази је погинуло 33.000 људи, од тога највећи број дјеце и жена. Шта нам то каже? Да ли бијели Бошњаци, односно они који живе у Европи вриједе више од оних из Азије или Африке.  Овдје је ријеч о колонијаланом приступу - рекао је Стевандић. 

Стевандић наглашава да је Сребреница злочин локалног карактера, на територији једне општине.

- Да ли то можемо стављати у исту раван са Руандом, гдје је убијено 800.000 људи, или данас у Гази. Да ли се овом резолуцијом пере и Њемачка и да ли њених 50 милиона жртава одлази у заборав.

Када је у питању гласање у Савјету безбједности, Стевандић каже да је велики број земаља рекао да неће подржати резолуцију.

- Ми већ сада знамо да преко 40 земаља не прихвата клише Запада у прекрајању историје. Када знате да је једна велика Русија недавно имала само седам гласова, онда морате да знате да је ово већ побједа српског народа - рекао је Стевандић.