latinica  ћирилица
13/04/2024 |  10:10 | Аутор: РТРС

Кошарац: Врхунац лицемјерја америчке амбасаде, наше уставно право је да организујемо изборе

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да су превршиле сваку мјеру изузетно безобразне и дрске пријетње Амбасаде САД упућене легитимно и легално изабраном предсједнику Српске Милораду Додику.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је нагласио да су њихове придике о наводном антидемократском, противуставном и антидејтонском дјеловању врхунац лицемерја и примјене двоструких аршина.

- Ко прича о сецесионизму?! Да ли је сецесионизам позивање на поштовање Устава и Дејтона, те на унутрашњи договор без уплитања странаца? Господо, то је суверена и одговорна политика, а не сецесионизам". Заиста не знам са којим правом Амбасада САД може да говори о изборном процесу у БиХ. Ко им је дао мандат да се уплићу у унутрашња питања у БиХ - упитао је Кошарац.

Он је указао да Амбасада САД на челу са Марфијем на најдиректнији могући начин крши начела међународног права, према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, него имају обавезу да поштују њихову политичку независност.

Кошарац је на друштвеној мрежи Инстаграм објавио да су пријетња по суверенитет и стабилност БиХ управо западни центри моћи, који насилно покушавају да прекрајају Дејтонски споразум и да загосподаре животом на овим просторима.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Они ће учинити све да уруше сваку могућност договора два ентитета и три конститутивна народа. Њима није у интересу да легитимно изабрани представници народа одлучују о судбини ове земље. То су, уосталом, доказали и подршком лажном високом представнику у наметању измјена Изборног закона - констатовао је Кошарац.

Он је поручио да Српска никада неће дозволити да изборну вољу њених грађана моделирају нелегитимни странци и карикатуре са Запада.

- Наше уставно право је да организујемо изборе на територији Републике Српске - рекао је Кошарац.