latinica  ћирилица
13/04/2024 |  10:19 | Аутор: СРНА

Лалић: Министарство суфинансира полису осигурања производње

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић позвао је пољопривредне произвођаче да осигурају своју производњу, а Министарство ће плаћати 60 одсто износа полисе.
Саша Лалић - Фото: РТРС
Саша ЛалићФото: РТРС

Лалић је рекао да нема оправдања за неосигуравање производње, јер је значајна подршка ресорног министарства у том сегменту, с обзиром на то да су се прошле године суочили са временским неприликама попут суперћелијске олује која је направила тешко надокнадиву штету.

Он је навео да два фактора одређују прољетну сјетву – агроеколошки услови и репроматеријали, а оба су повољнија него лани.

- У прољећној сјетви ће бити засијано око 170.000 хектара, од којих ће око 130.000 хектара бити под кукурузом. Поврће ће бити засијано на око 15.000, а уљарице на око 6.500 хектара - рекао је Лалић.

Он је подсјетио да је у јесен засијано више од 60.000 хектара стрних жита, од којих предњачи пшеница, а подстицај у том сегменту износи 500 КМ по хектару за шта је обезбијеђено укупно 12,5 милиона КМ.

Лалић је истакао да је повећан регрес за дизел-гориво са 0,75 КМ на 0,80 КМ по литру.

- Прошле године издвојено је више од десет милиона КМ за те намјене, а ове године ће бити издвојено и додатних више од три милиона КМ - навео је Лалић.

Према његовим ријечима, регресирање сјемена домаћих произвођача биће у износу од 50 одсто од малопродајне цијене, а подршка сјетви уљарица износи 400 КМ по хектару, за шта ће бити издвојено око 2,5 милиона КМ.

- Када све саберемо за то је резервисано више од 30 милиона КМ - додао је Лалић.

Као важан сегмент подршке пољопривреди, он је нагласио капиталне инвестиције и подсјетио да је јавни позив отворен до 17. априла.

Подршка Министарства у овом сегменту износи 40 одсто од инвестиције, а 50 одсто за лица млађа од 40 година или жене носиоце газдинства, затим газдинства изнад 600 метара надморске висине или она која су у систему органске производње.

- Већ сада имамо више од 600 поднесених захтјева. Ове године у Српској је купљено више од 250 трактора, а прошле године их је било 865 што је рекорд који нико није очекивао - рекао је Лалић.

Он је напоменуо да је у претходне четири године у Републици Српској купљено више од двије хиљаде трактора, што у Министарству сматрају импозантним подацима.

- Произвођачу се даје одређена сигурност да инвестира средства не само у тракторе већ и осталу опрему. Реализовали смо и два јавна позива када је ријеч о мађарским инвестицијама, гдје је уложено више од 50 милиона КМ Владе Мађарске - рекао је Лалић.

Он је нагласио да је прошле године у Републици Српској уложено више од 200 милиона КМ у капиталне инвестиције.

Говорећи о динамици исплате подстицаја, помоћник министра је нагласио да је претходних година исплата одвијана у рекордном року, односно да се не може рећи да је лоша или спора.

- Аграрни буџет 2022. године је био 75 милиона КМ, додатно смо исплатили 31,5 милиона КМ из Компензационог фонда, што значи укупно 106,5 милиона КМ. Са данашњим даном смо већ исплатили око 109 милиона КМ новчане подршке. Ако додамо и исплату за накнаду штете усљед афричке куге свиња у износу од 23 милиона КМ, то значи да смо у пољопривреди већ исплатили два буџета из 2022. године - истакао је Лалић.

Он је истакао да је исплаћена комплетна текућа производња, да су санирани проблеми који су били непредвиђени, а да ће у наредном периоду бити исплаћена и средства за капиталне инвестиције.

- Рјешење Министарства је сигурност да ће пољопривреднику средства бити исплаћена, никада није остало ниједно рјешење да није исплаћено - закључио је Лалић.