latinica  ћирилица
13/04/2024 |  11:01 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Рајилић: Српска ће постојати и свједочити истину о страдању Срба

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић поручила је да ће, без обзира на евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, која би била необавезујући документ, Република Српска и даље постојати, те свједочити истину о страдању српског народа и о свим страдањима на овом подручју.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Намјера овакве резолуције је да се о Србима прича на најгори начин. Необавезујућа резолуција је само празна прича непријатеља - рекла је Рајилићева.

Она је навела да познати србомрзци - Њемачка, Велика Британија и САД, служећи се лажима и конструјишући злочин локалног карактера у такозвани геноцид, желе да се освете Србима јер их нису уништили у два свјетска рата и Одбрамбено-отаџбинском рату у коме су ове земље бомбардовале Републику Српску 1995. године и Србију 1999.

- Овдје је ријеч о тоталном поремећају ума предлагача. О геноциду причају они који су вијековима вршили геноцид над Србима и Јеврејима и окривљују управо оне који су преживјели геноцид - истакла је Рајилићева.

Она је поручила да никакве санкције, мржња и фобије фашиста у свијету неће натјерати Србе да признају оно што се није догодило, нити да прихвате било коју лаж.

- Много је народа у свијети страдало управо од ових фашиста и надамо се да ће ова расправа у УН бити само пуцањ у празно - закључила је Рајилићева.

Након руског вета у Савјету безбједности УН британској резолуцији о Сребреници 2015. године, нова резолуција о Сребреници могла бити представљена на сједници Генералне скупштине УН овог мјесеца.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма геноцид, наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.