latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:25 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Зворник: Обиљежено 32 године од оснивања Специјалне бригаде полиције (ФОТО/ВИДЕО)

Поменом и полагањем вијенаца у Зворнику је обиљежено 32 године од оснивања Специјалне бригаде централног одреда полиције.
Зворник, 32 године од оснивања Специјалне бригаде централног одреда полиције - Фото: РТРС
Зворник, 32 године од оснивања Специјалне бригаде централног одреда полицијеФото: РТРС

Припадници ове бригаде активно су учествовали у стварању МУП-а Републике Српске.

Ратни пут почели су ослобађањем средње школе МУП-а БиХ на Врацама у Сарајеву, да би им база послије била у Зворнику.

Бранили су српски народ на бројним ратиштима, а у темеље Републике Српске уградили су 144 имена, који су дали живот за Републику Српску.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је наша обавеза да се сјећамо оних који су били храбри и дали животе за Републику Српску.

Он је рекао да је Централни одред Специјалне бригаде полиције, као саставни дио Војске Републике Српске, својим животима и дијеловима тијела означио границе Републике Српске.

- Жртве које су дали Централни одред, Специјална бригада полиције, као и све жртве које је дала Република Српска за слободу, обавезују све нас да радимо на слози и јединству као имеративу да бисмо сачували Српску и тиме бар мало вратили дуг према онима којих више нема, као и према нама преживјелима, да би будуће генерације живјеле у слободи - рекао је Остојић.

Зворник, 32 године од оснивања Специјалне бригаде централног одреда полиције

Предсједник Удружења припадника Централног одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Жељко Јанковић рекао је да је Централни одред био окосница Специјалне бригаде полиције и МУП-а, чије је једно од сједишта било и у Зворнику.

- Централни одред је био једна од најмобилнијих јединица, није био везан ни за једну општину или једно мјесто, него је био ангажован на републичком нивоу и учествовао на ратиштима према оперативним потребама - рекао је Јанковић.

Замјеник команданта Специјалне бригаде полиције Мирослав Марић рекао је да је ова бригада у датом моменту учинила максимално све што је могла и да су њени учесници поносни на све што су дали и што је од њих тражено.