latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:47 | Аутор: СРНА

Деђански: Србија и Република Српска морају да наступају заједнички

Политички аналитичар Стевица Деђански изјавио је да Србија и Република Српска морају да наступају и дјелују заједнички због српског народа у цјелини, и супротстављају се покушајима лажирања историје и притисцима.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Деђански сматра да Српска и Србија морају да се заједнички обраћају међународној јавности, не зато што је неко толико наиван да мисли да ће успјети да промијени мишљење оних западних земаља које Србе желе да жигошу као геноцидне, већ зато што је важно да остали слободарски свијет види да се Срби боре против тога.

Он је истакао да је то важно и због глобалних геополитичких промјена за које се очекује да ће наступити кроз три до пет година.

- То је и улагање за будућност - кад буде промена светске геополитичке сцене, а она ће доћи за три до пет година, врло ће бити важно да ли смо се борили за наше интересе или нисмо - нагласио је Деђански.

Он је указао да тумачења како се неће успјети да се одбране српски ставови у овом моменту у Савјету Европе или у УН немају важности пред међународном јавношћу и међународним судом историје.

- Битно је да се ми супротстављамо максимално и јединствено јер ће то имати тежину у новим геополитичким околностима које долазе и то толико брзо да то не види само неко ко је слеп или ко је плаћен од тих прозападних, НАТО земаља. Сви остали виде - увјерен је Деђански.

Према његовим ријечима, Срби у Србији и Српској морају бити јединствени јер су дио истог народа са двије стране Дрине.

- То што смо две државе ништа не мења – проблеми су нам исти, непријатељи су нам исти, у крајњем случају и пријатељи су нам исти. И ми морамо да наступамо заједнички због српског народа у целини - рекао је Деђански.

Не може, напомену је Деђански, да буде добро Србији ако Република Српска страда, и сигурно неће бити добро Републици Српској ако Србија страда.

Он је нагласио да ту нема смишљене координације, већ је то једноставно тако било историјски тако ће и остати, те да другачије могу да раде само они који не мисле добро српском народу.

- Тако да ми морамо заједнички да наступамо, а аргументи важе за цео српски народ у целини и за српске државе с једне и друге стране Дрине. Не треба ту бити много паметан да се око тога сложимо или договоримо - рекао је Деђански.

Када је у питању позиција српског народа, Деђански је увјерен да је много јача него раније.

- На сву срећу, у овим смутним временима када имамо велике притиске, веће него икада, имамо руководства, говорим о предсједницима Србије и Српске Александру Вучићу и Милораду Додику, који то јако добро разумеју и због тога мислим да нам је позиција у сваком случају много јача - закључио је Деђански.