latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:56 | Аутор: РТС

Лајчак: ЕУ спремнија него икада за проширење на Западни Балкан

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се очекује да ће сљедећи сазив Европске комисије посветити још већу пажњу проширењу. Нагласио је да је перспектива чланства Западног Балкана у ЕУ сада јача и јаснија него икада у последњих 20 година, од самита у Солуну.
Мирослав Лајчак (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Мирослав Лајчак (фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Мирослав Лајчак на Делфи економском форуму изјавио је да се очекује да наредна Европска комисија посвети још већу пажњу проширењу, истакавши да се у Бриселу говори да ће главне агенде наредне ЕК бити проширење и одбрана.

- Европска унија је спремнија него икада у последњих 20 година и важно је да Балкан не пропусти воз јер ће то можда бити један једини за укрцавање у чланство - рекао је Лајчак.

На питање да ли постоји перспектива да Западни Балкан буде дио ЕУ, имајући у виду да је прошло више од 20 година од самита у Солуну на којем је потврђена европска перспектива региона, Лајчак је навео да перспектива увијек постоји, али да је у данас јача и јаснија него икада раније, од тог самита.

Оцијенио је да је самит у Солуну био период ентузијазма, када су сви вјеровали да ће процес приближавања региона проћи брзо и глатко али се, навео је, показало да није било тако.

Лајчак је навео да потом је услиједио период када се ЕУ правила да је озбиљна када је ријеч о проширењу, а Балкан да је озбиљан када су у питању реформе.

- Агресија Русије на Украјину дошла је као позив за буђење - нагласио је Лајчак и додао да први пут од Солуна и проширења ЕУ 2004. године постоји замах када је ријеч о проширењу.

- Први пут видим ЕУ спремнију за Балкан, него Балкан за Европску унију јер су веома скептични - рекао је Лајчак.

Лајчак је на питање да ли ће проблем за регион бити ситуација са КиМ, рекао да је ЕУ јасно ставила до знања да неће увозити "нерјешене проблеме и нерјешена билатерална питања" и поручио да се ти проблеми морају рјешити пре уласка у ЕУ.

- Друга страна исте медаље је да се неће бавити овим тешким питањима ако не вјерују у награду. Ако је визија чланства кредибилна, онда ће мотивација за рјешавање ових питања бити јака и обрнуто - рекао је Лајчак.

Додао је да се ЕУ припрема за проширење јер схвата "да губи регион" и у том контексту указао да су Словачкој, Летонији и Литванији биле потебне мање од три године да заврше приступне преговоре, док је Србија за 123 мјесеца завршила 8,6 одсто процеса.

У том контексту указао је на значај постепене интеграције, гдје земље које теже ЕУ не добијају сву корист одједном, већ како испуне обавезе из поглавља.

Истакао је и да су сада дио групе за проширење Украјина, Молдавија и Грузија и да су они покретачи тог процеса.

- Украјина је прије свега отворила врата и она је локомотива овог воза ка чланству, а зависи колико ће вагона бити прикачено на ову локомотиву. То је у рукама сваке земље на Балкану - рекао је Лајчак и додао да је геополитика отворила врата приступању ЕУ, али да вас "геополитика неће тамо довести, већ реформе".