latinica  ћирилица
13/04/2024 |  15:31 | Аутор: СРНА

Бореновић: Разматрање пријема самопроглашеног Косова у Савјет Европе - цивилизацијски сумрак

Члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Бранислав Бореновић рекао је да ће на прољетном засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру гласати против пријема самопроглашеног Косова у то тијело, оцијенивши да је и само разматрање пријема цивилизацијски сумрак и удар на суверенитет државе чланице УН.
Бранислав Бореновић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Бранислав БореновићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Уопште стављање на дневни ред извјештаја је брука и срамота, кршење базичних демократских принципа, међународног права, удар на суверенитет државе чланице УН и још један страшан преседан - навео је Бореновић, који је делагат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Бореновић, који је и лидер ПДП-а, упозорио је да се овај преседан сутра може обити о главу многим европским државама и довести до нових геополитичких турбуленција, закључујући да привремене приштинске власти одбијају да испуне, чак и најосновнији услов, формирање Заједнице српских општина.

Политички комитет Савјета Европе прелиминарно је раније подржао мишљење у коме стоји подршка за пријем самопроглашеног Косова у ову европску организацију.

Одлуку о пријему самопроглашеног Косова доноси Савјет министара састављен од министара спољних послова земаља чланица, а питање пријема ће се разматрати и на Парламентарној скупштини Савјета Европе у априлу.

Чланови Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ, Саша Магазиновић, Сабина Ћудић и Бранислав Бореновић учествоваће од сутра у Стразбуру на другом дијелу редовног годишњег засједања парламента овог савјета.

На засједању до петка, 19. априла, биће одржани расправа и гласање о захтјеву Косова за чланство у Савјету Европе, на основу мишљења извјестиоца Доре Бакојанис, најављено је из Парламентарне скупштине БиХ.