latinica  ћирилица
13/04/2024 |  15:44 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

У Српској 3.115 регистрованих планинара

Редовна годишња скупштина Планинарског савеза Републике Српске окупила је данас у Источном Сарајеву представнике 74 регистрована планинарска друштва окупљена у Савезу, а скуп су увеличали и представници планинарских савеза Србије и Црне Горе.
Редовна годишња скупштина Планинарског савеза Републике Српске - Фото: СРНА
Редовна годишња скупштина Планинарског савеза Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник Планинарског савеза Републике Српске Нено Добријевић навео је да су у Савезу посебно поносни на чињеницу да је тренутно у Српској 3.115 регистрованих планинара, од којих је 890 нових, регистрованих у овој години.

Истичући да је све више људи заинтересовано за ову врсту рекреације и дружења, Добријевић је констатовао да је проблем што Република Српска нема регистар планинарских стаза.

- Имамо списак планинарских домова, али су различите власништва, па је упитно шта и како функционише - изјавио је Добријевић новинарима и изразио наду да ће у сарадњи са надлежним министарствима у Влади Српске бити учињен искорак, прије свега у правцу израде интерактивне мапе планина, планинарских стаза и домова.

Када је ријеч о безбједности планина Републике Српске, Добријевић је нагласио да су све планине подједнако и безбједне и опасне, зависно од тога куда се посјетиоци крећу, да ли имају водиче, да ли се крећу у групама или сами.

- Не можемо говорити о апсолутној безбједности јер она не постоји ни у чему - рекао је Добријевић и са жаљењем констатовао да на неким планинама Републике Српске постоје минска поља.

Он је навео да Планинарски савез Републике Српске ради на томе да буде обезбијеђено што безбједније планинарење, укључујући и што боље обиљежавање стаза и школовање водича.

Добријевић се заложио да горске службе спасавања буду у заједичком систему и да се у случају потребе могу активирати позивом на један број.

Данашњој скупштини пристуствао је и предсједник Планинарског савеза Србије Исо Планић, који је истакао да планинарство као активност унапређује функционисање читавог друштва јер доприноси и физичком и менталном здрављу сваког појединца, а да може и да значајно доприноси развоју туризма и других ресурса.

Планић је похвалио љепоту и атрактивност планина Републике Српске, наводећи да се посебно радо враћа Маглићу, као и Романији, чије су стијене погодне за алпинизам.

- Имамо добру сарадњу два планинарска савеза, о чему сведочи и то да је календар планинарских активности Планинарског савеза Српске на страници Планинарског савеза Србије и обратно - рекао је Планић.

Предсједник Планинарског савеза Црне Горе Татјана Ивановић истакла је да овај савез има потписан споразум о сарадњи са Планинарским савезом Српске.

- Годинама уназад успјешно сарађујемо и планине нас повезују - рекла је Ивановићева и навела да два планинарска савеза традиционално организују августовски поход на Маглић.

На данашњој Скупштини Планинарског савеза Републике Српске усвојени су извјештаји о раду и финансијском пословању Савеза за прошлу годину, као и план за ову годину.

Уручене су и награде и признања Савеза, а постхумно је "Златни грб" додијељен Љубиши Арманди, предсједнику Планинарског савеза који је страдао у авионској несрећи.

Вечерас ће у Културном центру Источно Ново Сарајево алпиниста и први планинар из Републике Српске који се попео на Монт Еверест Петар Пећанац одржати предавање "Мој пут на врх свијета", а модератори ће бити Планић и Добријевић.