latinica  ћирилица
13/04/2024 |  15:47 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Дачић: Усвајање резолуције о Сребреници отворило би Пандорину кутију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би евентуалним усвајањем резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама била отворена Пандорина кутија.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/)

Дачић је рекао да ће 17. априла у УН група такозваних пријатеља Сребренице представити приједлог резолуције и истакао да се, према Повељи УН, двотрећинском већином гласа о важним питањима.

- Идеја је била да се та тема извуче из Савјета безбједности и да се доведе на Генералну скупштину, што је, иначе, противно Повељи УН и ми смо на то указали - рекао је Дачић за Танјуг.

Он је навео да је Србија за то да буду осуђени сви злочини и да би циљ требало да буде међусобно помирење, поштовање, а не да се сада изазивају подјеле, указујући да су се зато такве резолуције увек усвајале консензусом.

Дачић је рекао да ће на предстојећем заједничком сабору Србије и Републике Српске бити донијете одређене одлуке које ће бити у циљу заштите националних и државних интереса.

- Ситуација у БиХ је таква да њена политика зависи од тога ко јој је амбасадор у некој земљи и то је трагично. Умјесто да се у оквиру органа на нивоу БиХ, прије свега Предсједништва, разговара о свим тим питањима, стално постоји неко заоштравање, стално неки напади на Србију и предсједника Александра Вучића и испадне да смо ми неки фактор који жели да уништи БиХ. Србија је апсолутно опредјељења за поштовање Дејтонског споразума - нагласио је Дачић.