latinica  ћирилица
13/04/2024 |  18:37 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Мађарска улаже у Градишку - изградња најсавременијег канализационих система (ВИДЕО)

Економски форум у Бањалуци показао је да је Мађарска одлучна да реализује бројне пројекте у Републици Српској, а за три издвојиће 140 милиона евра. Један од њих је у Градишци - "Прикупљање и пречишћавање отпадних вода".
Градишка - Фото: РТРС
ГрадишкаФото: РТРС

У наредне двије и по године овај град би требало да добије један од најсавременијих канализационих система у овом дијелу Европе.

Отпадне воде и даље ће се испуштати у Саву, али пречишћене неколико километара низводно. Све ће то обезбиједити нови систем канализационе мреже.

- Израдили смо сву потребну документацију, хидраулички модел канализационог система са приоритетима за санацију постојећег система, поготово у градској урбаној зони, као и проширење на приградска насеља са приоритетима која гравитирају водоизворишту у Жеравици - наводи Сандро Зеничанин, директор КП Водовод.

Реализацијом пројекта Градишка ће први пут добити и модеран пречистач отпадних вода.

- Сам пречистач би се градио на подручју Мачковца, а у случају даљег проширења које је већ планирано и испројектовано за неке наредне фазе, проширивао би се на 32.000 еквивалент становника и касније на термичку обраду муља - каже Миодраг Бабић, извршни директор за техничке послове у Водоводу.

Послије отказивања договореног финасирања инвестиције од 32 милиона КМ Њемачке развојне банке, мађарска иницијатива за наставак реализације пројекта охрабрење је за грађане и градску управу.

Осим реконструкције и доградње постојеће примарне канализационе мреже, изградње главног градског пречистача отпадних вода и изградње око 30 километара секундарне канализационе мреже, пројектом је предиђено и телеметријско управљање цјелокупним канализационим системом.