latinica  ћирилица
13/04/2024 |  18:42 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Програм ЕУ за суфинансирање пројеката из области науке, иновација и истраживања (ВИДЕО)

Програм Европске уније "Хоризонт" омогућује суфинансирање пројеката из области науке, иновација и истраживања. Један од великих научно-истраживачких пројеката реализује Машински факултет у Бањалуци у сарадњи са универзитетима из Европске уније.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Машински факултет Универзитета у Бањалуци препознат је по квалитету програма и наставе и учествује у бројним програмима сарадње са универзитетима из регије и ЕУ. Ова високошколска установа реализује пет научно-истраживачких пројеката грант средствима из "Хоризонт" програма Европске уније. Једним од њих из области енергетске транзиције, Машински факултет води укупну координацију уз учешће више европских универзитета.

Партнери на пројекту, који ће трајати три године, су Универзитет у Лувену у Белгији, свјетски познат по високим технологијама, Мачерата из Италије - међу водећим у области вјештачке интелигенције, Тилбург из Холандије на којем се изучавају и социјални аспекти коришћења енергије, те компанија Ситес у Ирској која се бави иновацијама и технологијом.

Бесповратна средства у износу од 5,3 милиона евра добили су универзитети у Бањалуци, Источном Сарајеву, Сарајеву, Мостару и други правни субјекти за 29 пројеката у оквиру програма "Хоризонт" Европске уније у 2023. години, пријављени на позиве објављене до априла те године.

Могућност финансијске подршке ЕУ све више је препозната, јер се из године у годину повећава број пројеката. Босна и Херцеговина за истраживање и развој издваја мање од 0,2 одсто бруто друштвеног производа.