latinica  ћирилица
13/04/2024 |  18:43 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Дијабетес све учесталији код дјеце (ВИДЕО)

Дијабетес мелитус тип 1, који није могуће превенирати, а није насљедан све је учесталији међу дјецом.
Дијабетес - мјерење шећера - Фото: РТРС
Дијабетес - мјерење шећераФото: РТРС

Иако медицина брзо напредује, још није познат настанак ове болести.

Оно што јесте да се дијабетес јавља након пада имунитет и најчешће након прележаних инфекција.

Потпуно здрава дјевојчица Катарина Корачак дијабетес типа један, добила је прије годину и по дана, након прележаних водених оспица.

- Код нас нико у породици нема дијабетес, ни са једне ни са друге стране. То је аутоимуна болест коју је добила са двије и по године. Наравно, из чиста мира. Шок за све и сада, јер је то борба за цијели живот - рекла је мајка дјевојчице, Славица Бубић Корачак.

Од 2017. статистика о броју новообољеле дјеце све је неповољнија. Овим истраживањем бавила се дјечији ендокринолог са вишедеценијским радом Гордана Букара Радујковић.

- Јесте у порасту, задњих 20 година у Републици Српској. Нажалост, као и у цијелом свијету, долази до значајног повећања броја обољеле дјеце. Сам настанак дијабетеса је непознат, за сад. Наука се ипак не изјашњава да ли је то један фактор, али сигурно је да више спољних фактора доводи до настанка дијабетеса мелитус тип један - каже Букара Радујковић.

Удружење "Диабетно1", основано 2017 године, бори се за бољи положај дијабетичара. Њихова иницијатива "Живот са мање боли" уродио је бесплатним сензорима за дјецу до 18 година.