latinica  ћирилица
13/04/2024 |  18:57 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Братунцу рекордан извоз малине (ВИДЕО)

Извоз малина у прва три мјесеца ове године износи 40.000 килограма, што је више него извоз овог воћа за читаву прошлу годину, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

Малинаре из Средњег Подриња ово охрабрују јер је потражња у другим земљама за "црвеним златом" посљедње двије године била изузетно ниска.

Раде Обрадовић, дугогодишњи произвођач малина, каже да ако је судити по интересовању и по потражњи за јагодичастим воћем у првим мјесецима, ове године ће се нешто моћи и зарадити.

Горан Симић произведе око 2.000 килограма малина и исто толико купина. Да би му се труд исплатио, каже, откупна цијена мора бити дупло већа него прошлогодишња.

- Очекујем ове године око пет-шест марака за килограм, а ако буде као прошле године три марке, малина ће се угасити - каже Симић.

Да би се произвео килограм малина, према анализама агронома, потребно је уложити 3,8 КМ. Чињеница да се за прошлогодишњи род исплаћивало око три КМ за килограм, довољно говори о ситуацији у овој области, кажу у Удружењу малинара.

И хладњачари и откупљивачи очекују боље дане. Прошле године су, кажу, били у минусу. Извозне цијене залеђене малине биле су испод цијене рентабилности.

На подручју Средњег подриња годишње се произведе око 2.000 тона јагодичастог воћа, највише купина и малина. Процјена је да је за око 800 домаћинстава зарада од малинарства главни извор прихода.