latinica  ћирилица
13/04/2024 |  19:27 ⇒ 23:05 | Аутор: РТРС

Додик пренио Ајнхорстовој: Због дјеловања Шмита угрожен статус преговарача БиХ (ВИДЕО)

Преговарачки статус је директно угрожен због тенденциозног дјеловања америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и континуираног неуставног дјеловања Кристијана Шмита, пренио је директорки за Западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелини Ајнхорст предсједник Републике Српске Милорад Додик на грчком 9. Делфи економском форуму.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На маргинама форума о свему је упознао и Мирослава Лајчака, специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга питања Западног Балкана.

Овогодишњи форум окупио је више од 2.500 учесника из области политике, финансија, науке.

Амерички амбасадор у БиХ директно управља бошњачком политичком структуром, рекао је Ајнхорстовој предсједник Српске. До детаља је пренио о каквом је малициозном Марфијевом дјеловању ријеч, али и које су посљедице. Због свега тога директно је угрожен и преговарачки статус БиХ.

- Он је обичан шпекулант, малициозан и лицемјер, убрзо одлази из БиХ и он то зна. Када он оде, надамо се да ће напокон бити простора за неке разговоре - рекао је Додик.

Ајнхорстова је чула од Додика и да је дјеловање нелегалног Кристијана Шмита кочница на европском путу и главни фактор дестабилизације. Додатно све компликује и резолуција о Сребреници, која је отишла у Њујорк без сагласности Предсједништва БиХ. Наглашава да су ту причу покренули Бошњаци, а амбасадор при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија урадио је то потпуно нелегално.

Додик је упозорио да ће, уколико не буду укинута Шмитова тенденциозна наметања, Република Српска ући у доношење Изборног закона.

- Организоваћемо и низ манифестација како бисмо рекли да живот у БиХ са Бошњацима апсолутно нема никаквог смисла. Тамо су тензије које троше вријеме и њима и нама - истакао је Додик

Ставове Републике Српске о свим дешавањима у БиХ Додик је на маргинама грчког Делфи економског форума пренио и Лајчаку. Лајчак је рекао да је перспектива чланства Балкана у Унију јача него икада у посљедњих 20 година и да је важно да Балкан не пропусти тај воз.

Додик је присуствовао панелу чија тема су биле перспективе Балкана везане за европски пут. Истакао је да је ово био велики догађај који је окупио велики број еминентних личности, предсједника, премијера чији је фокус био усмјерен на вишеструке транзиције у свијету.