latinica  ћирилица
13/04/2024 |  20:13 ⇒ 23:05 | Аутор: Политика

Брнабић: Ако буде усвојена резолуција о Сребреници, слиједе притисци за укидањем Српске

Предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић реаговала је на изјаву активисткиње Аиде Ћоровић, која је рекла да свако ко стави српску заставу, оног дана када и уколико буде усвојена резолуција о Сребреници, "апсолутно признати да је за геноцид".
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Реаговање преносимо у цијелости:

Ако се било ко питао зашто се сада, 29 година касније, супротно Повељи УН, на силу, по сваку цијену (па и тога да ће овакав преседан свакако полако, али сигурно, довести до додатног слабљења, обесмишљавања и урушавања Уједињених нација), на агенду Генералне скупштине УН гура приједлог Резолуције о геноциду у Сребреници, и чему све то - све одговоре ће наћи у овом интервјуу са Аидом Ћоровић.

Три су кључне тезе, а све три се намећу овом резолуцијом.

Под један, Република Српска је "геноцидна творевина". И то Ћоровић јасно каже: "Одлично знају становници Републике Српске да је то творевина која је настала на геноциду, на ужасним злочинима, на пљачки и да се аутоматски након доношења Резолуције некакав другачији поглед се ствара и око Републике Српске".

Самим тим, након доношења овакве резолуције, ако се то ипак учини и велики и силни на овом свијету који себи дозвољавају баш све, без обзира на законе, повеље, правила, устаљење и подразумијеване праксе и подразумијеване поступке у међународном правном поретку - дакле, уколико се зарад ове резолуције све то помножи са нулом и резолуција се усвоји по принципу "може нам се" - очекујте одмах "другачији поглед" на Републику Српску. Другим ријечима, притиске да се укине "геноцидна творевина".

Ћоровић, као и многи, нажалост увијек заборављају (намјерно или случајно) да је Република Српска творевина и резултат једног другог геноцида - геноцида над српским народом током Другог свјетског рата од стране фашистичке творевина НДХ. Геноцида који је изведен само непуних 50 година раније. Геноцида који су сви Срби - и у Хравтској и у БиХ - јасно носили у сјећању, а случајно преживјели из Јасеновца, Доње Градине и осталих логора смрти, још увијек носили у живом сјећању. И носиће док су живи. И они, и њихови потомци, ако их има. Један такав је и предсједник Републике Србије, Александар Вучић. Република Српска настала је како се "србосјек" не би поновио, јер Срби нису довољно вриједни ни за метак.

Видите, у систему вриједности о ком Ћоровић прича, или Динко Грухоњић који се поноси именом Динко (као Динко Шакић), НДХ никада није ни оптужена, ни осуђена за геноцид. НДХ која је једина на свијету имала посебне логоре за дјецу. Нема резолуције о сјећању на Јасеновац, Јадовно, Доњу Градину, Пребиловце. Умјесто тога, има плоче "За дом спремни" на 10 километара од Јасеновца. Да ли је Аида Ћоровић икада подигла глас против тога? Или Динко Грухоњић? Да ли смо нешто о томе могли да чујемо на фестивалу Ребеду у Дубровнику? Не. Али, након ове резолуције, сви становници Републике Српске треба да знају и сваки дан размишљају о томе да су "геноцидна творевина".

Идемо даље. Друга теза која се намеће, је, ипак, иако сви који гурају ову резолуцију то покушавају да негирају, да су Срби геноцидан народ и да ће, тог дана (и од тог дана) када се, уколико се, усвоји ова резолуција, српска застава означавати геноцид. Ћоровић јасно каже: "Онај ко тог дана стави српску заставу, апсолутно признаје да је за геноцид и да је геноцидан, и ту нема спора".

Дакле, сви ми тада треба да се стидимо српске заставе, Србије, свега српског. Треба да се склонимо у мишју рупу, да нестанемо. Па све да склонимо све заставе из Србије, биће застава на граничним прелазима. Хоће она, за Аиду Ћоровић и остале, значити да улазите у "геноцидну земљу", "земљу геноцидаша" или тај дан треба, да би сви који намећу ову резолуцију - а без сагласности Предсједништва БиХ и тиме разарају и Дејтонски споразум, и Устав, и законе ове земље за коју се, као, боре - били задовољни, да склонимо све српске заставе - са Предсједништва, Скупштине, Владе, са министарстава, са граничних прелаза? Да ли треба да се самоукинемо, јер није довољно да се укине "геноцидна творевина" Република Српска?

Трећа теза је - Александар Вучић је геноцидаш. И није ово ни ново, ни (нажалост) изненађујуће, јер тезу да је Вучић ратни хушкач, па самим тим и ратни злочинац који никада није званично осуђен, да је геноцидаш, шеф организоване криминалне групе, психопата и слично - читамо сваки дан у овом тајкунском дневном листу, као и у свим осталим медијима у власништву истог тајкуна.

Александар Вучић, каже Ћоровић, "припада тој екипи, то је његов проблем", и додаје да то може да "повуче бројне консеквенце". Александар Вучић је "зли појединац". О каквим "консеквенцама" се ради? Чиме се сада то пријети предсједнику Србије, који је, у вријеме, ратова у БиХ имао мање од 25 година старости? Хоћете, након доношења ове резолуције, њега да ухапсите, оптужите, казните? Јер, на крају крајева, он је предсједник геноцидаша, а 2,3 милиона људи у сваком тренутку гласа за њега. Ето још једне тезе да смо геноцидан народ.

Каква инверзија. Александар Вучић који је и сам жртва геноцида над српским народом, који никада није упознао ни свог деду ни већи дио своје породице јер су били Срби, па су, самим тим, заслужили да буду убијени, а ни гроб им се не зна - тај Вучић је сада геноцидаш. И не само то - та дивна Хрватска у којој се Аида, Динко и Марко сити исмијаше колико је лијепа и дивна, хумана и цивилизована, никада није дозволила Александру Вучићу - ни као појединцу, ни као предсједника Републике Србије - да посјети Јасеновац, да стави цвијет, упали свијећу.

Да закључим - питате се зашто сада, након 29 година, оваква резолуција? Ето зато.