latinica  ћирилица
13/04/2024 |  20:19 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Промовисана монографија о Новом Селу "Наши коријени"

Монографија "Наши коријени", коју је на 158 страница написала група аутора предвођена Зораном Ковачићем, а у којој су представљене животне приче и друга свједочанства о минулим временима мјештана которварошког насеља Ново Село, промовисана је вечерас у Котор Варошу.
Промовисана монографија о Новом Селу "Наши коријени" - Фото: СРНА
Промовисана монографија о Новом Селу "Наши коријени"Фото: СРНА

- Иако сам напустио своје село, увијек сам га носио у души и радо овдје долазим и данас. Желио сам да урадим нешто што ће историју Новог Села сачувати од заборава, а најбољи свједок једног времена је књига. Читаоци имају прилику да детаљно упознају све оно што је везано за ово мјесто, а то су вјерски објекти, начин живота, култура, обичаји, спорт и још много тога, али и знамените личности јер су управо људи оно што чини душу једног мјеста и од којих потиче све остало - рекао је Ковачић Срни.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан истакао је да се Ново Село може поносити вриједним, поштеним и образованим људима, који су оставили снажан печат у развоју ове локалне заједнице.

- Ово је јединствен споменик свим мјештанима Новог Села саграђен од ријечи и слика, који ће трајати и наџивјети све што је у овом селу саграђено од памтивијека до данас - нагласио је Сакан.

Према његовим ријечима, аутори ове књиге су оставили аманет млађима да наставе оно што су они започели.

- Аутори ове књиге су послали поруку да људи који су рођени у сиромаштву могу постати велики, а када то постану онда се врате тамо одакле су кренули и донесу поклон, а донијели су најљепши поклон – књигу о свом селу - поручио је Сакан.

Промоцији монографије у кино-сали је присуствовао и генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић, који је похвалио напоре аутора књиге јер су на овај начин сачували културну баштину од заборава.

- Мали број села, чак и оних већих на подручју општине Котор Варош, може се похвалити оваквом монографијом. Уложено је много труда у прикупљање документације и фотографија и задовољан сам како је све то испало јер је представљен комплетан живот села - закључио је Пиличић.

Прије промоције књиге у галеријском простору кино-сале одржана је изложба слика и рукотворина Удружења грађана "Ново Село".