latinica  ћирилица
14/04/2024 |  07:27 ⇒ 15/04/2024 | 00:16 | Аутор: Агенције

Русија у УН: Напад Ирана одговор на срамну неактивност СБ УН; Гутереш: Блиски исток на ивици (ФОТО/ВИДЕО)

Израелски ратни кабинет је одлучан да одговори на напад Ирана али тек треба да одлучи о времену и обиму. Техеран упозорава да ће извести снажнији напад уколико Тел Авив или Вашингтон узврате на њихов удар, током којег је лансирано више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета. САД и ЕУ су оштро осудиле напад Техерана. Позивају обе стране на суздржаност. Одржана сједница СБ УН. Антонио Гутерес упозорио на опасност од сукоба широких размјера. Израел позвао СБ да уведе додатне санкције Техерану. Иран поручује да је искористио своје право на самоодбрану.
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација) -
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација)

Сједницу и конференцију за новинаре погледајте овдје

00.06 - Иравани: Иран искористио своје право на самоодбрану

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној сједници СБ УН поводом синоћењег напада Ирана на Израел.

- УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбједност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска - поручио је Иравани.

Он је истакао да, усљед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права.

23.50 - Ердан: Иран прекршио Повељу УН и међународно право, увести му додатне санкције

Иран је нападом на Израел прекршио Повељу УН и међународно право, изјавио је израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилан Ердан на хитној сједници Савјета безбједности УН поводом напада Ирана на Израел и позвао Савјет безбједности да уведе додатне санкције Техерану.

- СБ мора данас да предузме акцију и осуди Иран због његовог терора - рекао је Ердан и позвао земље да "уведу све могуће санкције Ирану прије него што буде прекасно - рекао је Ердан. 

Он је на сједници нагласио да је Иран извршио напад на Израел са 170 дронова, 120 балистичких и 30 крстарећих рекета, које носе 60 тона експлозивног материјала.

Ердан је навео да је напад извршен из Ирана, Либана, Јемена, Сирије и Ирака.

- Иран и његова амбиција за доминацијом морају бити заустављени. Рат може ескалирати у свјетски - упозорио је Ердан.

23.21 - Русија у УН: Напад Ирана одговор на срамну неактивност СБ УН

Напад Ирана на Израел није се догодио у вакууму, већ је настао као резултат нереаговања Савјета безбједности УН на израелски напад на иранске дипломатске објекте, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

- Оно што се догодило у ноћи 14. априла није се догодило у вакууму. Кораци Ирана били су одговор на срамну неактивност Савјета безбједности УН, реакција на еклатантан напад Израела на Дамаск, при томе не први. Израел стално бомбардује Сирију - каже руски руски дипломата.

Према његовим ријечима, сједница Савјета безбједности УН о реципрочном нападу Ирана на Израел представља параду лицемерја и двоструких стандарда.

- Врло добро знате да је напад на дипломатску мисију по међународном праву casus belli. И да су се под ударом нашле западне мисије, ви бисте, без оклијевања, предузели узвратне мјере и доказивали у овој просторији да сте у праву. Јер је за вас све што се тиче западних представништава и западних грађана свето и мора бити заштићено - рекао је Небензја на сједници СБ УН. 

- Ево и данас се у СБ одвија таква парада лицемерја и двоструких стандарда Запада, коју је чак некако незгодно гледати - каже дипломата.

Како је навео, САД, Велика Британија и Француска одбиле су да потврде неповредивост дипломатских објеката и резултат тога је очигледан.

- Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска су тада суштински одбиле да потврде да се основни принципи међународног права о неповредивости дипломатских и конзуларних објеката, који су садржани у одговарајућим Бечким конвенцијама, равноправно и подједнако примењују на све државе. Резултат је, што се каже, очигледан - рекао је Небензја, подсјећајући да су САД и Велика Британија раније одбиле да разматрају нацрт изјаве СН УН о нападу на ирански конзулат у Дамаску који је предложила Русија.

Небензја је додао да Русија такође позива Западни Јерусалим да слиједи примјер Ирана, који је изјавио да не жели даљу ескалацију.

- Примјећујемо сигнал Техерана да не жели даљу ескалацију борбених дејстава са Израелом. Апелујемо на Западни Јерусалим да слиједи његов примјер и одустане од праксе провокативних војних акција на Блиском истоку, које су пуне изузетно опасних ризика и посљедица широм региона, и без тога дестабилизованог усљед ескалације палестинско-израелског сукоба - закључио је Небензја.

23.07 - Вуд: САД очекују да СБ УН осуди ирански напад и санкционише Техеран

Ирански напад на Израел заслужује одговор и САД очекују да свих 15 чланица Савјета безбједности УН осуде овај напад, рекао је замјеник америчке представнице при УН Роберт Вуд на хитној седници Савјета безбједности УН поводом иранског напада на Израел.

Он је истакао да УН имају обавезу да не допусте да ирански напад прође без одговора.

- Јуче смо видјели напад без преседана на Израел од стране земље која је намјеравала да уништи (Израел). Такав напад је без преседана. Надамо се да ћемо на овом састанку видјети потпуну осуду свих 15 чланова ових невиђених напада на Израел - рекао је Вуд.

Он је нагласио да ће у наредним данима САД истражити додатне мјере како би се Иран држао одговорним за напад пред Уједнињеним нацијама, као и да ће сматрати Техеран одговорним за поступке својих посредника.

Амерички званичник је поручио да САД желе да се регионалне тензије смање, али да не знају који ће бити сљедећи потези Израела и Ирана.

22.22 - Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да је Блиски исток на ивици и да је сада тренутак за максималну уздржаност.

- Блиски исток је на ивици. Људи те регије су суочени са реалном опасношћу од разорног сукоба. Сада је тренутак за смиривање и деескалацију. Сада је тренутак за максималну уздржаност - рекао је Гутерес на ванредној сједници Савјета безбједности УН.

Он је поновио да снажно осуђује велики напад Ирана дроновима и ракетама на Израел и да позива на моментални прекид непријатељстава.

- Подсјећам да Повеља УН забрањује употребу силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе, односно употребу силе која је на било који начин неконзистентна са сврхом УН - додао је Гутерес.

Он је напоменуо да се мора поштовати принцип неповредивости дипломатских и конзуларних објеката у складу са међународним правом и подсјетио да је осудио напад на ирански Конзулат у Дамаску.

- Од виталног значаја је да се избјегне било каква акција која може да води до веће војне конфронтације на више фронтова на Блиском истоку - рекао је Гутерес и подвукао да међународна заједница дијели одговорност да спријечи даљу ескалацију.

22.05 - У Њујорку је почела ванредна сједница Савјета безбједности УН о нападу Ирана на Израел.

Сједницу је заказала Мисија Малте у УН, која предсједава највишим тијелом свјетске организације, на захтјев Израела.

21.40 - Премијер Јордана: Војска ће одговорити

Премијер Јордана Бишер Хасавнех саопштио је током обраћања кабинету да ће се војне снаге ове земље супротставити покушају било које стране да угрози безбједност краљевине.

- Војска ће свим расположивим средствима одговорити на све што би угрозило сигурност краљевине и светост њеног ваздушног простора и територије у случају опасности с било које стране - истакао је он.

20.30 - САД имале контакт са Ираном

Сједињене Америчке Државе су имале контакт са Ираном преко швајцарских посредника и прије и послије масовног напада Техерана дроновима и ракетама на израелску територију током ноћи, изјавио је високи званичник администрације предсједника САД Џозефа Бајдена.

Званичник је одбио да пружи детаље о контактима, рекавши само да су САД и Иран имали "серију директних комуникација преко швајцарског канала".

20.20 - Хагари: Израел у стању највише приправности, Иран жели ескалацију сукоба

Израел је и даље у стању приправности након масовног иранског дронова и ракетног напада, изјавио је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари.

- Још увијек смо у стању приправности и процјењујемо ситуацију. У посљедњих неколико сати одобрили смо оперативне планове и за офанзивну и за дефанзивну акцију - рекао је Хагари.

19.55 - Завршен састанак израелског ратног кабинета без одлуке о нападу на Иран

Вишесатни састанак ратног кабинета завршен без одлуке о томе како ће Израел одговорити на ирански напад, рекао је израелски званичник.

Кабинет је одлучан да одговори, али тек треба да одлучи о времену и обиму.

Званичник је рекао да је израелска војска добила задатак да смисли додатне опције за одговор.

19.50 - Јордан позвао на разговор иранског амбасадора у Аману

Јорданско Министарство спољних послова саопштило је да је позвало иранског амбасадора на разговор да би упозорило Техеран да мора да престане да доводи у питање позицију Јордана, који је синоћ помогао Израелу да обори стотине дронова и пројектила.

19.30 - Фидан Блинкену: Узрок кризе на на Блиском истоку је конфликт у Гази

Турски министар спољих послова Хакан Фидан поручио је у телефонском разговору са државним секретаром САД Ентонијем Бликеном да је Анкара забринута због потенцијалног ширења конфиликта и даље ескалације у региону, рекао је неименовани турски дипломатски извор за Ројтерс.

19.00 - Херцог: Разматрамо све опције након иранске објаве рата

Предсједник Израела Исак Херцог рекао је у интервјуу за Скај њуз да Израел разматра све опције, након синоћњег напада Ирана.

- Иран је синоћним нападом објавио рат. Ми смо сада уздржани зато што знамо посљедице, и зато што имамо расправе са нашим партнерима. Разматрамо све опције и сасвим сам увјерен да ћемо предузети неопходне кораке да заштитимо и одбранимо наш народ - поручио је Херцог.

18.45 - ИДФ: Израелска војска ће ангажовати двије резервне бригаде за операције у Гази

- У складу са проценом ситуације, ИДФ ће ангажовати приближно двије резервне бригаде за оперативне активности на фронту у Гази - саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

18.40 - Представници Ирана и Израела учествоваће на сједници

Представници Ирана и Израела учествоваће на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, затраженој због иранског напада на Израел, изјавио је неименовани извор из УН.

18.30 - Лидери Г7 осудили напад Ирана на Израел

Лидери Г7 су током данашњег самита једногласно осудили напад Ирана на Израел и поручили да ће радити на стабилизацији ситуације на Блиском истоку.

- Иран је својим акцијма додатно закорачио ка дестабилизацији региона и ризикује да изазове неконтролисану ескалацију у региону. Ово мора да се избјегне - наводи се у саопштењу које је издала Италија, предсjедавајућа земља Г7.

18.18 - Иран тврди да су мете у Израелу биле војне базе у Неватиму и на планини Хермо

Техеран је саопштио да је, у синоћњем нападу на Израел , гађана израелска војна база у Неватиму и војни објекат на планини Хермон, пренијели су ирански медији.

Медији су навели да је Наватим био мета јер је одатле наводно покренут смртоносни напад на ирански конзулат у Дамаску, док је Хермон гађан као одговор на вишегодишње нападе Израела на иранске положаје у Сирији.

- Није било планирано гађање израелски градова у овој операцији, иако су израелски грађани проживјели најгору ноћ у њиховим животима - јавила је иранска агенција ИСНА.

18.00 - Фајон: Словенија ће на сједници СБ УН позвати на прекид ватре на Блиском истоку

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон најавила је да ће Словенија на данашњој сједници Савјета безбједности Уједињених нација поново позвати на прекид ватре на Блиском истоку и смиривање ситуације.

17.45 - Нови напад досељеника на Западној обали, повријеђена два Палестинца

Два Палестинца повријеђена су у нападу досељеника на окупираној Западној обали.

Један Плаестинац је упуцан у граду Хаблех, јужно од града Калкилyа, а други претучен у граду Ел Кхадер, јужно од Бетлехема, јавља Вафа.

17.30 - Ограничења Командног центра Израела и даље на снази - школе и факултети остају затворени

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да ће ограничења Команде унутрашњег фронта издата уочи синоћњег напада иранских ракета и дронова остати на снази до понедјељка у 23 часа.

16.48 - НАТО осудио напад Ирана на Израел и позвао је на уздржаност у региону Блиског истока.

Портпарол НАТО Фара Даклала написала је на платформи Икс да је од виталног значаја да сукоб на Блиском истоку не измакне контроли.

- Осуђујемо напад Ирана преко ноћи, позивамо на уздржаност и пажљиво пратимо развој догађаја - навела је Даклала.

16.30 - Смотрич и Бен Гвир позвали на снажан одговор Израела на иранске нападе

Двојица најтврдокорнијих крајње десничарских министара израелске владе, министар финансија Безалел Смотрич и министар за националну безбједност Итамар Бен Гвир, позвали су на снажан одговор на напад иранских дронова и ракета на Израел.

15.30 - Њујорк тајмс: Послије разговора са Бајденом, Нетанијаху одустао од узвратног напада на Иран

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одустао је од узвратног напада на Иран послије разговора са америчким предсједником Џозефом Бајденом, објавио је Њујорк тајмс.

Лист наводи да је Бајден у телефонском разговору одвратио Нетанијахуа да одобри удар на Иран пошто је Техеран синоћ лансирао око 300 дронова и пројектила на Израел.

Kако се наводи, неколико чланова израелског ратног кабинета било је за покретање узвратног напада на Иран, али се од тога одустало јер у иранским нападима није причињена озбиљна штета, као и због разговора Нетанијахуа са Бајденом, пренио је Тајмс оф Израел.

15.23 - Израел ће узвратити Ирану на масовни напад ракетама и дроновима када за то дође вријеме, изјавио је министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц.

"Изградићемо регионалну коалицију и одредити цијену коју ће Иран платити на начин и вријеме који нам одговарају", саопштио је Ганц.

15.17 -  Њемачки канцелар Олаф Шолц упозорио је Иран да не изводи нове нападе на Израел, након што је ескалација сукоба на Блиском истоку засјенила почетак његове тродневне турнеје по Кини.

- Учинићемо све да зауставимо даљу ескалацију - рекао је Шолц

15.13 - Турска не жели даљу ескалацију тензија у регији након напада Ирана на Израел дроновима и ракетама, рекао је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Фидан је пренио ову поруку у телефонском разговору са иранским министром спољних послова Хосеином Амирабдолајаном.

Шеф иранске дипломатије рекао је Фидану да је његова земља завршила операцију одмазде против Израела, изјавили су турски извори надлежни да дипломатију.

15.10 - САД: Шири рат Израела и Ирана може да се избјегне

14.30 - Ванредни састанак шефова дипломатије ЕУ у уторак

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ сазвао je за уторак ванредни онлајн састанак министара спољних послова Уније након иранских напада на Израел.

Борељ је написао на платформи Икс да је циљ ЕУ да допринесе деескалацији и безбједности региона Блиског истока.

14.27 - Захарова: Израел није осудио нападе Украјине на Русију

14.21 - Сунак: Британски авиони обарали иранске дронове

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да су британски војни авиони обарали беспилотне летјелице које је Иран лансирао у нападу на Израел и позвао на смиривање ради избјегавања ескалације сукоба.

"Могу да потврдим да су наши авиони оборили више иранских дронова. Да је овај напад био успјешан, тешко би било прецијенити посљедице по регионалну стабилност", рекао је Сунак.

Он је додао да је Лондон посвећен безбједности Израела и шире регије јер је то важно и за безбједност саме Британије.

"Оно што нам је сада потребно је да превладају мирне главе", додао је британски премијер.

13.26 - Г7 сазвао видео конференцију о нападу на Израел

Шефови држава и влада Групе 7, најбогатијих либералних економија свијета, састаће се данас поподне на видео конференцији да разговарају о иранском нападу на Израел, саопштила је Влада Италије, земље која је актуелна предсједавајућа Г7.

"Италиајско председништво Г7 сазвало је за данас рано поподне видео конференцију на нивоу лидера", саопштила је италијанска влада.

Поред Италије у Г7 су и САД, Канада, Велика Британија, Француска, Њемачка и Јапан.

11.07 - Хамас: Напад Ирана на Израел његово природно право и заслужен одговор

Хамас је саопштио да је ирански напад на Израел био "природно право и заслужен одговор" на бомбардовање конзулата у Дамаску.

- Ми из Хамаса видимо операцију коју је спровела Исламска република Иран као природно право и заслужен одговор на злочин циљања иранског конзулата у Дамаску и убиство неколико вођа Револуционарне гарде - пише у саопштењу Хамаса.

11.04 - Амбасада САД у Израелу: Смањила се опасност од напада дроновима и ракетама

Америчка амбасада у Израелу саопштила је данас да се смањила опасност од напада дроновима и ракетама и да је, у складу са тренутним упутствима израелске команде, укинут налог да службеници америчке владе и чланови њихових породица буду у склоништима.

Амбасада је навела на свом сајту да, међутим, претходна ограничења путовања за запослене у америчкој влади и чланове њихових породица остају на снази. 

10.18 - Бајден: Помогли смо Израелу да обори скоро све пројектиле

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да су САД помогле Израелу да обори скоро све беспилотне летјелице и ракете које су лансиране из Ирана.

- По мом налогу, да би подржала одбрану Израела, америчка војска је током протекле седмице премјестила авионе и разараче за одбрану од балистичких пројектила у регион - рекао је Бајден у обраћању нацији.

10.14 - Гутерес: Не можемо себи приуштити још један рат

Међународна заједница не може себи приуштити још један рат, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутерес поводом напада Ирана дроновима и ракетама на Израел.

- Дубоко сам забринут због веома реалне опасности од разорне ескалације широм регије. Позивам све стране да покажу максималну уздржаност да бисмо избјегли било какву акцију која би могла да доведе до великих војних сукоба на више фронтова на Блиском истоку - рекао је Гутерес.

Он је подсјетио да је више пута нагласио да ни Блиски исток нити свијет не могу себи приуштити још један рат, пренио је Тас.

Стални представник Израела при УН Гилад Ердан сматра да је Иран нападом прекршио Повељу УН.

9.00 - Нема повријеђених међу држављанима Србије у Израелу

Почасни конзул Србије у Бершеви, у Израелу Александар Николић изјавио је  послије суботњег масовног иранског напада дроновима и ракетама на територију Израела, да међу држављанима Србије који живе у Израелу нема повређених, да је јутро мирније и да су у контакту са Министарством спољних послова и српским амбасадором у Тел Авиву.

- Наши држављани, њих око 2.500 су добро, нема повријеђених, а ноћ је била непроспавана - рекао је Николић за Тан‌југ, оцијенивши да је, у поређењу са нападом Хамаса на Израел 7. октобра, стање држављана Србије "далеко релаксираније".

8.15 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен осудила је ваздушни напад Ирана на Израел.

7.43 - ИДФ: Пресретнуто 99 одсто иранских пројектила

Портпарол ИДФ-а Даниел Хагари саопштио је да је 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран испалио на Израел током ноћи пресрела противваздушна одбрана.

- Иранска претња наишла је на ваздушну и технолошку супериорност ИДФ, у комбинацији са јаком коалицијом са савезницима пресрели смо огромну већину пројектила - каже Хагари.

7.20 - Израел отворио ваздушни простор

Послије седам сати, Израел је поново отворио свој ваздушни простор, саопштила је управа аеродрома након ноћашњег напада Ирана. Наводи се да ће то утицати на ред летења из Тел Авива и да би путници требало да провјере вријеме летова, преноси Ројтерс.

Славље Иранаца након напада на Израел (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

7.10 - Израелски званичник: Још није донијета одлука о одговору на ирански напад

У процјени ситуације јутрос није донијета никаква одлука о израелском одговору на ирански напад, рекао је неименовани израелски званичник.

О потенцијалном одговору разговараће се на сједници ратног кабинета и чланова израелске владе која је заказана за 15 часова.

6.50 - Иранска мисија у УН о нападу: Штo се нас тиче, ово је готово

Иранска мисија прији УН објавила је на свом налогу на мрежи X да сматра да је војна акција Иранских оружаних снага против Израела покренута у складу са Чланом 51 Повеље УН, као одговор на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску.

- Што се нас тиче, ово је готово и ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи сљедећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи - наведено је у саопштењу Иранске мисије при Уједињеним нацијама.

Додаје се да је ријеч о конфликту између Ирана и, како је наведено, "одметничког режима у Израелу" и поручује да "САД морају да остану по страни".

- Као одговорна чланица УН, Исламска Република Иран је посвећена циљевима и принципима садржаним у Повељи УН-а и међународном праву, и понавља свој доследан став да не тежи ескалацији или сукобу у региону", наводи се у писму упућеном Генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу.