latinica  ћирилица
14/04/2024 |  10:06 | Аутор: СРНА

Нобило: "Петровачка цеста" - ратни злочин за који нема оправдања

Хрватски адвокат Анто Нобило изјавио је да је случај "Петровачка цеста", када је у августу 1995. године гранатирана колона српских избјеглица, ратни злочин за који нема оправдања, као ни за понашање данашњих хрватских власти које не само да нису покренуле истрагу, већ су прекинуле правосудну сарадњу са српском страном по том питању.
Злочин на Петровачкој цести - Фото: РТРС
Злочин на Петровачкој цестиФото: РТРС

- Случај на Петровачкој цести је чисти ратни злочин. Авиони су гранатирали цивилну избјегличку колону и за то нема оправдања - рекао је Нобило.

Он сматра да још мање оправдања има за понашање данашњих хрватских власти које, како је навео, не само да саме нису покренуле истрагу, већ су поводом ове оптужнице фактички прекинуле правосудну сарадњу са српском страном у области процесуирања починилаца ратног злочина.

- Са друге стране и српско тужилаштво је подигло шупљу оптужницу без ваљаних доказа. На примјер, уопште нису утврдили који пилоти су извели напад на цивиле, а за оне које су оптужили немају ваљаних доказа. То ме наводи на закључак да је оптужница подигнута из неких мотива који нису чисте кривичноправне природе - рекао је Нобило за "Политику".

Хрватска авијација је 1995. године у погрому "Олуја" бомбардовала српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

Правосуђе Србије покренуло је поступак против четворице хрватских пилота оптужених да су у августу 1995. године гранатирали колону избјеглица на Петровачкој цести када је погинуло 13 људи, од којих шесторо дјеце, а повријеђене су 24 особе.

Оптужница терети хрватске пилоте Жељка Јеленића, Данијела Боровића, Владимира Микца и Зденка Радуља да су 7. и 8. августа 1995. наредили гранатирање колоне избјеглица на Петровачкој цести.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.