latinica  ћирилица
14/04/2024 |  10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Неопходно да се ситуација на Блиском Истоку смири, Србија за мирољубиву коегзистенцију

Вршилац дужности предсједника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је ноћашњи напад Ирана на Израел додатни дестабилизирајући фактор на Блиском Истоку и у свијету и да би требало зауставити ескалацију ситуације.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Дачић је за ТВ Прва, говорећи о томе која је позиција Србије у новонасталој ситуацији, рекао је да би само она и требало да нас занима и да се Србија залаже за мирољубиву коегзистенцију, што је, како је истакао, већ 40-50 година званична политика Србије.

- То значи да покушамо да се сви проблеми рјешавају мирним путем и да заштитимо наше националне и државне интересе у овом тренутку. Ми нисмо директно укључени у ово, можемо да покушавамо да балансирамо ситуацију, односно да указујемо на потребу за мирним рјешењем свих проблема - рекао је Дачић.

Додао је да, када коментаришемо ово што се ноћас дешавало, не можемо да не кажемо да је прије неколико дана Израел напао Иран и погодио њихов конзулат и да је ово ноћас одговор на оно што је тада урађено.

- Требало би учинити максимум напора да се заустави даља ескалација ове ситуације, зато што нико не зна ко ће се коме ту придружити и ко ће како искористити ову ситуацију за даље компликовање односа - рекао је Дачић.

Навео је да у том региону постоји однос Израела и Хамаса, Хезболаха у Либану, затим јеменски Хути, тако да се, како је рекао, не зна са које територије може да дође који напад.

Према ријечима Дачића, ситуација мора да се смири и заустави њена даља ескалација.

- За данас је заказана хитна сједница Савјета безбједности Уједињених нација. Била је заказана и прије неки дан поводом напада на ирански конзулат, али није донесена одлука. Значи, тешко је очекивати да ће и садашња сједница да донесе неку резолуцију, тако да се све то уклапа у глобалну кризу која постоји у свијету, још једна коцкица у мозаику - оцијенио је Дачић.