latinica  ћирилица
14/04/2024 |  12:28 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

У Приједору одржана манифестација "Дани љубичице" (ВИДЕО)

У Црној Долини код Приједора, у организацији Удружења жена "Хебра", одржана је манифестација "Дани љубичице" . Тим поводом рганизована је и шетња ботаничком баштом и одржана предавања о љековитом биљу.
Приједор - "Дани љубичице" - Фото: РТРС
Приједор - "Дани љубичице"Фото: РТРС

Славица Муњиза четири године узгаја и прерађује љековито биље. Своје чајеве, мелеме, тинктуре и остале производе, као чланица Удружења жена "Херба" представила је на "Данима љубичице".

- Све нам је Бог дао, како имамо органе, тако имамо и биљке у природи које могу да лијече све, само требамо да се мало едукујемо, да прочитамо, да видмо шта можемо од које биљке да узмемо - Каже Муњиза.

Осим представљања производа, сви посјетиоци су шетњом ботаничком баштом, од чланица Удружења могли да чују и науче нешто ново о љековитом биљу.

- Овим манифестацијама подижемо свијест о значају љековитог биља, и њихову љековитост, побољшавамо опште знање становништа и подстичемо женско подузетништво - истакла је Свјетлана Кондић, предсједница Удружења жена "Херба".

Едукативна предавања нису изостала ни за најмлађе посјетиоце.

- Имамо за дјецу малу едукацију, мали и велики квиз, награде, тако да науче шта је сушара, шта је која биљка. Надамо се да ћемо их тиме мало анимирати и онда слиједе награде за њих - рекла је предсједник Одбора Удружења жена "Херба" Славица Пилиповић.

Манифестацију "Дани љубичице", која се одржава трећу годину заредом, подржала је и Градска управа. Удружење жена "Херба" из Приједора постоји од 2021. године и тренутно броји 11 чланица.