latinica  ћирилица
14/04/2024 |  14:49 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Пост и молитва за смирење и чишћење корозије са душе

Пост и молитва треба да служе стицању смирења, да се очисти корозија са властите душе, за шта је потребна вјера, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије, који је данас, у Средопосну недјељу Часног поста, служио Свету архијерејску литургију у Цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке у београдском насељу Крњача.
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs)

- И ево, зато Господ, рекавши свим апостолима и нама да су пост и молитва потребни, али да пост и молитва не треба да служе изграђивању гордости него стицању смирења, вели "Потребна вам је и вјера - истакао је патријарх Порфирије у бесједи.

Он је нагласио да кроз пост и молитву показујемо и пројављујемо да хоћемо да будемо онакви какви треба да будемо, онакви какве нас је Бог замислио и за шта нас је створио.

- То је простор пројаве благодати Божје, простор присуства Божијег. То значи да хоћемо да будемо часна трпеза и олтар на коме је присутан сам Христос, на коме је присутан сам Господ - рекао је патријарх.

Његовој светости саслуживали су протојереј Раде Симић, јереј Александар Рајак, протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић и ђакон Синиша Глишић, саопштено је из Српске православне цркве.

У току литургије, патријарх Порфирије је одликовао протојереја Рада Симића, старјешину цркве Светог апостола Луке, правом ношења напрсног крста чиме је удостојен звања протојереја-ставрофора.