latinica  ћирилица
14/04/2024 |  15:13 ⇒ 15:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Извјештај: Било је пропуста у одржавању система жичаре у Анталији (ВИДЕО)

Прелиминарни извјештају стручњака за заштиту на раду показује да је било пропуста у одржавању система жичаре у Анталији на којој се у петак догодила несреће у којој је погинула једна особа, а седам рањено.
Жичара (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE/илустрација) -
Жичара (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE/илустрација)

У извјештају, у којем је наведено да је до удеса дошло усљед ломљења вијака на челичном стубу, констатовано је да нису провјерени сви елементи важни за функционисање система, иако је то било предвиђено уговором о одржавању, пише турски Хуријет.

Према извештају, "објекат је пуштен у функцију прије седам година, а поломљени завртњи на челичном стубу заглавили су сајлу која носи кабину, затегута сајла је повукла стуб који ударио и одвалио под кабине".

У петак поподне, стуб жичаре се урушио и ударио у кабину, што је резултирало несрећом у којој је погинула једна особа, педесетчетворогодишњи адвокат Мемиш Гумуш, а преосталих седам путника је повријеђено, укључујући двоје дјеце, док су 174 особе остале заробљене у још 24 кабине изнад провалије.

Спасилачке акције спровођене су уз коришћење седам хеликоптера прилагођених за ноћне операције, 87 возила и око 500 људи. Акција спасавања трајала је скоро 23 сата, саопштиле су надлежне службе.