latinica  ћирилица
14/04/2024 |  16:55 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Србија ће предлагати резолуције о геноциду у Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и Јасеновцу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се, ако у УН буде изгласана резолуција о Сребреници, Србија кандидовати за несталну чланицу Савјета безбједности УН, а потом сваке године подносити приједлоге резолуција о извршеном геноциду на територији Србије, у Крагујевцу, у Краљеву, Јајинцима, па у Јасеновцу.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

- Двије НАТО земље из источне Европе су се кандидовале за несталну чланицу Савјета безбједности УН. Ако се резолуција усвоји ми ћемо истог дана да се кандидујемо за несталну чланицу 2025. године - рекао је Вучић, додајући да ће Србија убједљиво побиједити обје НАТО земље које су се до сада кандидовале.

Он је истакао да ће бити интересантно у Уједињеним нацијама говорити о резолуцији о Сребреници, јер је Србији спријечена сједница око НАТО агресије, уз аргумент да се тиме враћа у прошлост, а сада се намеће тему која је четири године старија од те теме.

- Када то изгласају, ако изгласају, јер ћемо да се боримо до посљедњег секунда, онда ћемо се истог дана, истог тренутка кандидовати за несталну чланицу Савјета безбједности УН за 2025. и 2026. и убједљиво ћемо побиједити двије НАТО земље из источног дијела које су се кандидовале - рекао је Вучић у Београду.

Он је истакао да ће Србија потом сваке године подносити приједлоге резолуција о извршеном геноциду на територији Србије, у Крагујевцу, у Краљеву, Јајинцима, па у Јасеновцу, а како је истака, "нећемо наводити Нијемце, па нека протумаче о коме је ријеч".

- Негдје је погинуло и до 80 и 90 пута више људи него у Сребреници. Па да видимо како ће то да одбију. А чујем, отворили су такву Пандорину кутију да ће ускоро да се суоче са приједлогом резолуције о геноциду над совјетским и руским народом у Другом свјетском рату - рекао је Вучић.

Он је поновио да ће се Србија до краја борити за истину и правду, као и против лобирања да се српски народ прогласи геноцидним резолуцијом о Сребреници у УН.