latinica  ћирилица
14/04/2024 |  17:01 ⇒ 17:20 | Аутор: Агенције

Циципасу побједнички пехар у Монте Карлу

Стефанос Циципас је по трећи пут у посљедње четири године освојио пехар на Мастерсу у Монте Карлу.
Стефанос Циципас (фото: EPA-EFE/Sebastien Nogier) -
Стефанос Циципас (фото: EPA-EFE/Sebastien Nogier)

Грчки тенисер је у великом финалу послије 98 минута игре побиједио Норвежанина Каспера Руда са 2.0, (6:1, 6:4).

Било је то још једно одлично издање тенисера из Атине који је показао зашто му је ово један од омиљених и најуспјешнијих турнира.

Јесте Каспер Руд у полуфиналу дошао до своје највеће побједе у каријери. Савладао је првог рекета свијета Новака Ђоковића, а онда је у финалу поклекао пред искуством Стефаноса Циципаса.

Непрепознатљиво је дјеловао Руд на старту овог финала. Много грешака је правио из форхенда, дјеловало је као да је под огромним притиском и није функционисао, те је дозволио Циципасу да одмах у трећем гему дође до брејка – 2:1.

Већ у наредном је имао прилику, чак три брејк шансе, да узврати истом мјером и поравна резултат, што би за његово самопоуздање и те како значило. Ипак, то се није десило.

Грк је нанизао шест узаступних гемова, у потпуности наметнуо ритам који је само њему одговарао. Све му је пошло за руком, користио је своје оружје – форхенд, скраћивао поене, тјерао ривала на грешку.

Норвежанин је дјеловао беспомоћно, мање од педесет одсто поена је освајао на свој сервис, фалило је агресивности у његовој игри и није успио да на прави начин нападне противника, те је резултат на крају првог сета гласио огромних 6:1 у корист Циципаса.

Старт другог сета најавио је много тврђу и неизвјеснију борбу. Ни један ни други тенисер нису успијевали да дођу до брејка. 

Остаје нејасно зашто је Норвежанин дозволио Грку толико сервис волеја у којима је био беспрекоран. То је просто била његова тактика до самог краја меча.

Каспер је у неколико наврата показао зубе, ставио је игру колико-толико под своју контролу, напао ривала у нади да може да преокрене меч. Имао је неколико брејк лопти, није их искористио, а грчки тенисер је то казнио.

Први брејк био је у посљедњем гему, при резултату 5:4 за Грка. По ко зна који пут се у овом мечу видјело да је искуство било на страни Циципаса, док је Руд пао под притиском и поново остао без титуле.