latinica  ћирилица
14/04/2024 |  17:27 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Позив грађанима да се одазову митингу "Српска те зове"

Покрет "Одбрана Српске" даје пуну подршку демократски изабраним институцијама и од народа изабраним представницима, те позива српски народ на велики народни митинг "Српска те зове", који ће у Бањалуци бити одржан у четвртак, 18. априла, поручио је предсједник Покрета Дарко Матијашевић.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

- Више него икада је потребно јединство и челична воља српског народа. Удружени притисци на Српску и матицу нам Србију су снажни и тренутни. Предсједник Републике Српске Милорад Додик и цјелокупно руководство Српске имају огромну подршку народа. Народ жели очување мира, стабилности и очување Српске у оквирима Устава - рекао је Матијашевић на народној трибини "Угрожена Српска - одлучан одговор" у Доњој Пискавици код Бањалуке.

Представник академске заједнице Душко Солумун подсјетио је да његова генерација која је била у стасавању за вријеме стварања Републике Српске зна шта мора бити сачувано, а то су мир, слобода и право на живот и развој у слободној и просперитетној Српској.

- Припадам популацији која је морала да напусти своја огњишта у послијератном Сарајеву. Сарајево су наши борци одбранили и сачували. Велику смо цијену и жртву поднијели. Своје домове и породице смо поново подигли широм Републике Српске. Сада морамо у овим сложеним условима дати одлучан одговор. Имамо интелекта, мудрости, али и наше руководство које у овим тешким условима ради снажно и непоколебљиво у интересу нације - истакао је Соломун.

Предсједник Борачке организације Мјесне заједнице Доња Пискавица Предраг Шибаревић истакао је да су борци и народ изнијели историјски подвиг стварања и одбране Републике Српске, која је створена у миру, а одбрањена у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Стога, јасно је да у овим новим изазовима морамо јединствено дјеловати. Уједињени и окупљени око институција Републике Српске. То је наша обавеза према жртвама које смо положили кроз вијекове и у току Одбрамбено-отаџбинског рата - рекао је Шибаревић.

Скупу су присуствовали бројни интелектуалци, професори, борци ветерани, представници породица погинулих бораца, ратни команданти, потомци бораца, предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић, кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Никола Шобот и велики број мјешатана Доње Пискавице.

Непосредно пред почетак трибине, коју је организовао Покрет одбрана Српске, положени су вијенци на споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и погинулим борцима НОР-а.

Уживо су интониране химне Српске и Србије уз извођење Јелене Шкорић из Културно-умјетничког друштва "Пискавица".

На Тргу Крајине у Бањалуци у четвртка, 18. априла, у 18.00 часова биће одржан велики митинг са којег ће јасно и гласно бити поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гдје и какве одлуке доносили.