latinica  ћирилица
14/04/2024 |  17:38 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

"Хитлерове сјенке" опет лебде над Балканом

Упорна настојања бошњачке политичке елите и једног броја западних држава, овог пута Њемачке, да српски народ у УН буде жигосан као геноцидан нису само у функцији "прања" њихове прошлости, већ нечег много озбиљнијег - припреме новог погрома и геноцида над српским народом, првенствено оним западно од Дрине, упозорио је директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

Мастиловић је указао да је намјера бошњачко-њемачке резолуције то да не буде реаговања свјетске јавности на нове покушаје затирања српског народа на овом простору.

- Не треба ни сумњати, имајући у виду историјско искуство, да ће тај покушај неминовно услиједити у будућности, само је питање када - изјавио је Мастиловић Срни.

Према његовим ријечима, да су Њемачка и њени балкански савезници искрено раскрстили са својом нацистичком и фашистичком прошлошћу, онда би у УН сада био приједлог резолуције о геноциду који је над српским народом почињен у Другом свјетском рату.

Умјесто тога, подсјећа Мастиловић, у Њемачкој су након Другог свјетског рата објављиване књиге ратних команданата нацистичких дивизија и то оних које су на овом простору починиле најужасније злочине.

- Нажалост, историјско искуство нам говори да од деведесетих година 20. вијека, "Хитлерове сјенке" опет лебде над Балканом - закључио је Мастиловић.