latinica  ћирилица
14/04/2024 |  18:10 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Повећана стимулативна средства за запошљавање лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

У Републици Српској повећана су стимулативна средства за запошљавање и самозапошљавање лица са инвалидитетом. У зависности од категорије и процента инвалидитета предвиђено је од седам до 12 хиљада марака.
Фонд за запошљавање инвалида - Фото: РТРС
Фонд за запошљавање инвалидаФото: РТРС

У Фонду за рехабилитацију и запошљавање инвалида очекују да ће, захваљујући овом програму, бити запослено или самозапослено око 70 лица са инвалидитетом.

Јавни конкурс за запошљавање и самозапошљавање отворен је током цијеле године. Пријавио се и Дамјан Блашковић, који је у Добоју отворио продавницу кућних љубимаца и опреме. Каже да то не би било могуће без стимулативних средстава Фонда за рехабилитацију и запошљавање инвалида.

- Искористили смо средства читаву радњу опремимо, набавимо рибие, храну за њих, акваријуме, опрему за акваријуме, храну за псе, птице. Мислим да сваки инвалид да треба да почне да ради и да има подстицаја - каже власник пет шопа из Добоја, Дамјан Блашковић.

Радојица Грабовца ратни је војни инвалид из Бистрице код Приједора. Регистровао је комерцијално пољопривредно газдинство и узгаја свиње. Најављује проширење производње. Стимуланс је искористио за куповину рото-дрљаче.

Прије двије године новчани стимуланс износио је 4.500 КМ, а прошле године 7.000. Ове године 7.000 је најмањи износ, а 12.000 највиши. Висина стимуланса зависи од категорије и процента инвалидитета. 

- Код сваког запошљавања или самозапошљавања, чим се лице запосли или ступи у радни однос, обавеза послодавца, уколико жели да оствари новчани стимуланс, је да се, у року од 30 дана од заснивања радног односа, јави у Фонд за рехабилитацију и запошљавање инвалида - рекао је директор Фонда Стевица Дроњак.

Фонд је прошле године са 23 на 13 смањио и број докумената потребних за пријаву. У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите задовољни су пословањем Фонда.

- За послодавце који запосле жене и млађе од 35 година такође су повећана средства, што је јако значајно и што ће у будућности дати још боље резултате у запошљавању лица са инвалидитетом - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Из ресорног министарства најављују и доношење новог закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији инвалида.