latinica  ћирилица
14/04/2024 |  18:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бијељини неопходно сточно гробље (ВИДЕО)

На подручју Бијељине не постоји сточно гробље.
Афричка куга свиња - Фото: РТРС
Афричка куга свињаФото: РТРС

Појава новог жаришта афричке куге у Семберији актуелизовала је питање гдје ће бити збрињаване заражене животиње.

Безбједне локације за нешкодљиво уклањање еутаназираних свиња предуслов су за спрјечавање ширења ове заразне болести, упозоравају надлежни.

- Мислим да је чак мало једно сточно гробље, потребна су четири и то по правцима, реонима у Бијељини. Куга ће проћи, али и даље ће бити угинулих животиња и даље ће бити тих проблема и потребн су сточна гробља да би се избјегло бацање по шумама и потоцима - каже предсједник УО Удружења свињогојаца Републике Српске Слободан Петрић.

Животињски отпад мора се одлагати на прописан начин на адекватне локације да би се спријечило ширење заразних болести. Да је сточно гробље неопходно, сматрају ветеринари и узгајивачи.

- Могу се наћи средства и купити негдје одређена парцела. Имамо толико простора. Ако немамо новца за спалионице и калиферије, макар имамо за сточно гробље - рекао је доктор ветеринарске медицине Љубиша Лазаревић.

Мада је успостављање сточног гробља обавеза локалних заједница, што је јасно дефинисано Законом о ветеринарству, Град Бијељина то још није урадио.

- Министарство пољопривреде је у неколико наврата упућивало акте, дописе, молбе да се информишемо да ли је Градска управа у Бијељини успоставило сточно гробље. Важно је због цјелокупне епизитиолошке ситуације, не само на Семберији него и на подручју осталих локалних заједница - рекао је помоћник министра за ветерину Негослав Лукић.

Из Градске управе Бијељина огласили су се саопштењем у којем тврде да су благовремено реаговали и збринули еутаназиране животиње, али нису прецизирали има ли град сточно гробље и на којој локацији се налази.

Прошле године је због афричке куге свиња еутаназирано око 50.000 свиња у Српској, од чега 43.500 у Семберији. Да се не би поновио овај сценарио и да би се спријечило ширење заразе, која се појавила на фарми на којој је до сада није било, један од предуслова је и адекватно збрињавање угинулих животиња на сточном гробљу.